Etusivu > Järjestettyjen avioliittojen vaikutus perhemalliin. #kulttuuri #suhteet #perhe

07.06.2024 18:42

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvitellaan tilanne, jossa kaksi ihmistä, jotka eivät ole koskaan tavanneet, päätyvät naimisiin. Se kuulostaa vähän siltä kuin päättäisi mennä ruokakauppaan ja valita summamutikassa ostoskärryynsä elämänsä kumppanin. “Oho, otetaanpa tuo pastakastike, toivottavasti se on yhtä hyvä kuin äidin tekemä!”

Järjestetyissä avioliitoissa on usein vanhempien siunaus mukana, mikä tarkoittaa sitä, että anopilla on jo valmiiksi mielipiteensä kaikesta – jopa ennen kuin hän on tavannut sinut! Tämä saattaisi olla kätevää, jos anoppi esimerkiksi tietäisi heti, miten pyykinpesukone toimii. Mutta ei, hän tietää vain, miten sinä et osaa käyttää sitä.

Kuvittele perhe, jossa aviopari ei ole valinnut toisiaan, vaan heidät on valittu. Se on vähän kuin saisi syntymäpäivälahjaksi villapaidan, joka kutittaa ja on kaksi kokoa liian pieni. “Voi kiitos, tämä on juuri sitä, mitä en ikinä halunnut!”

Vaikka järjestetyt avioliitot saattavat kuulostaa vanhanaikaisilta, on niissäkin etunsa. Ensinnäkin, et koskaan joudu käymään läpi kiusallisia ensitreffejä, joissa puhutaan säästä ja siitä, kuinka monta koiraa naapurilla on. Toiseksi, voit aina syyttää vanhempiasi, jos avioliitto ei toimi. “Äiti, sanoit, että hän on hyvä kokki, mutta hän ei edes tiedä, mikä ero on kattilalla ja paistinpannulla!”

Perhemalliin järjestetyt avioliitot tuovat lisämaustetta. Se on kuin yrittäisi kokata reseptillä, jossa on vain puolet aineksista, ja loput pitää improvisoida. Yhtäkkiä löydät itsesi tilanteesta, jossa yrität sovittaa yhteen kaksi täysin erilaista tapaa taitella sukkia. “Ei, rakas, sukat eivät mene rullalle, ne taitetaan siististi!”

Lapset tällaisessa perheessä saavat nauttia monipuolisista kulttuurisista vaikutteista. He oppivat, että isän tapa puhua on äänekkäämpi ja kädet heiluvat enemmän, kun taas äiti huokailee ja pyörittelee silmiään. Tämä luo lapsille loistavan perustan tuleviin parisuhteisiin: he tietävät, että kompromissi on salaisuus, ja että kuulosuojaimet voivat olla hyvä investointi.

Lopuksi, järjestettyjen avioliittojen vaikutus perhemalliin on kuin ottaisi kaksi eriväristä muovailuvahaa ja yrittäisi luoda jotain kaunista. Se ei aina onnistu, mutta joskus syntyy jotain ainutlaatuista ja kaunista – ja ainakin kaikki osapuolet saavat nauraa yrityksille. Ja eikö se olekin perheen tärkein tehtävä: nauraa yhdessä, vaikka tilanne olisi kuinka absurdi?

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:22:39