Etusivu > Kesäfestivaalien merkitys yhteisöllisyyden luomisessa. #yhteisö #kesä #festivaalit #elämykset #yhdessäolo

2024/06/07 23:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele itsesi keskellä kesäfestivaalia: aurinko paistaa, grillimakkarat tuoksuvat ja jäätelö sulaa käteen nopeammin kuin ehdit sanoa “vadelmahillo”. Kesäfestivaalit ovat kuin yhteisöllisyyden Woodstock – ilman niitä hippihelmiä ja sateenkaarivärejä. Tai no, toisaalta, kuka estää sinua pukemasta sateenkaaria, jos se tekee sinut onnelliseksi?

Kesäfestivaalit ovat kuin suomalaisen yhteisöllisyyden lottovoitto: kerrankin me suomalaiset uskallamme lähestyä naapuria ilman pelkoa siitä, että hän alkaa puhua säästä. Ja mikä parasta, festivaaleilla sää on aina täydellinen – ainakin festivaalijärjestäjän mielestä. Joskus se täydellisyys vain piiloutuu sateenvarjon alle.

Yhteisöllisyyden luominen festivaaleilla alkaa jo parkkipaikalta. Kun yrität löytää tilaa autollesi, kaikki ovat heti ystäviäsi – tai vihollisiasi, riippuen siitä, kuka löytää sen viimeisen vapaan paikan ensin. Mutta älä huoli, sillä festivaalin porttien sisäpuolella kaikki on jälleen hyvin. Siellä kohtaat yllättäviä tuttavuuksia ja vanhoja ystäviä, jotka eivät edes tunnista sinua ilman sitä talvitakkia ja pipoa.

Musiikki, ruoka ja erilaiset aktiviteetit ovat festivaalien suola – tai grillimauste, riippuen siitä, mitä grilliisi laitat. Lavalla soittava bändi saa jalat vipattamaan ja sydämen sykkimään samaa tahtia basson kanssa. Ja hei, jos tanssijalat eivät liiku, aina voi syyttää sitä, että kengät ovat liian mukavat.

Entäpä festivaalin ruokakojut? Ne ovat kuin kansainvälinen ruokamatka, joka ei vaadi passia. Voit kiertää kojulta kojulle ja maistella kaikkia niitä herkkuja, joita et ikinä tekisi itse kotona, koska resepti on pelottavan pitkä. Ja jos joku uskaltaa arvostella ruokavalintojasi, voit aina sanoa, että teet sosiologisen tutkimuksen suomalaisten ruokamieltymyksistä.

Kesäfestivaaleilla yhteisöllisyys syntyy myös yhteisistä kokemuksista – ja niistä kommelluksista. Kuten siitä, kun eksyt kaveriporukasta ja löydät itsesi karaoketeltasta laulamassa “Kultainen nuoruus” täysin tuntemattomien kanssa. Yhtäkkiä oletkin osa uutta perhettä, joka koostuu toinen toistaan surkeammista laulajista. Mutta siinä piileekin festivaalien taika: se, että kaikki ovat tervetulleita, oli ääniala sitten sopraano tai “ei niin sopraano”.

Kesäfestivaalit ovat siis enemmän kuin pelkkiä tapahtumia. Ne ovat tilaisuuksia, joissa yhteisöllisyys kukoistaa ja jossa jokainen voi tuntea olevansa osa jotain suurempaa. Ja jos kaikki menee pieleen, voit aina lohduttautua sillä, että ensi vuonna on uusi festivaali ja uusi mahdollisuus tehdä vieläkin hauskempia muistoja. Tai ainakin yrittää löytää se parkkipaikka ennen naapuria.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:08:00