Etusivu > Kesämökkien perinteet ja tapakulttuuri Suomessa. #kesämökki #perinteet #Suomi

2024/06/07 23:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Ah, kesämökit! Ne suomalaisen sielun perimmäiset turvasatamat, joissa yhdistyvät luonnon rauha, itikat ja sauna, joka on niin kuuma, että siinä voisi paistaa makkaraa – ja usein paistetaankin.

Suomalaisilla on erityinen suhde kesämökkeihin. Se on paikka, jossa voi päästää irti arjen kiireistä ja keskittyä tärkeisiin asioihin, kuten saunan lämmittämiseen ja järveen hyppäämiseen. Kesämökkiperinteet ovat niin syvällä juurissamme, että voisi melkein luulla, että suomalaiset lapset syntyvät saunahattu päässä ja vastat kädessä.

Kun kesä koittaa, suomalaiset suuntaavat mökeilleen kuin muuttolinnut. Mökkimatka alkaa yleensä autolla, joka on lastattu täyteen ruokaa, juomaa ja vähintään yksi koira, joka ei malta odottaa pääsyä vapauteen. Perille päästyä syntyy usein pieni riita siitä, kuka unohti ottaa mukaansa avaimet. Tämä on itse asiassa kesämökkikauden avaamisen epävirallinen seremonia.

Mökillä vietetään aikaa monin eri tavoin. Yksi suosituimmista aktiviteeteista on saunominen. Saunan lämmityksessä on oma taiteensa, ja jokaisella on oma mielipiteensä siitä, miten se tehdään oikein. “Miksi tuo laittaa koivuhalkoja, kun mä sanoin, että mänty on parempaa?” Tämä keskustelu käydään lähes jokaisessa saunassa ympäri Suomen.

Toinen olennainen osa mökkeilyä on grillaaminen. Ei ole väliä, sataako kaatamalla vai paistaako aurinko, grillin on oltava päällä. Perinteinen mökkiruoka koostuu makkarasta, salaatista, joka on enemmän majoneesia kuin vihreää, ja ehkä muutamasta perunasta, jos joku on jaksanut ne keittää. Ja toki, jälkiruoaksi mustikoita suoraan puskasta – tai mikäli sato on ollut huono, kaupasta ostettu mustikkapiirakka.

Kalastus on myös suosittu ajanviete. Tämä on erityisesti miesten lempipuuhaa, koska se tarjoaa täydellisen tekosyyn olla tekemättä mitään muuta. “Menen kalastamaan” kääntyy usein “Menen istumaan veneeseen ja tuijottamaan vettä.” Mutta ei hätää, koska kalatarinat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin itse kala. “Se oli ainakin metrin mittainen, mutta pääsi karkuun juuri kun olin saamassa sen ylös.”

Kesämökkielämässä on myös omat sääntönsä. Esimerkiksi, jos joku tulee yllättäen käymään ilman ennakkovaroitusta, on täysin hyväksyttävää piiloutua saunaan tai väittää, että on juuri lähdössä takaisin kaupunkiin. Toinen tärkeä sääntö on, että mökillä ei tehdä mitään, mikä muistuttaa liikaa kotitöitä. Paitsi tietenkin, jos kyseessä on saunan lämmitys tai grillaaminen – ne ovat pyhiä tehtäviä.

Lopuksi, mökkiyhteisöllä on oma kielensä. Esimerkiksi “käyn vain nopeasti hakemassa lisää puita” tarkoittaa yleensä vähintään puolen tunnin poissaoloa, koska matkalla pitää pysähtyä ihailemaan maisemia ja mahdollisesti tervehtiä naapurin Perttiä, joka on myös matkalla hakemaan puita.

Kesämökkien perinteet ja tapakulttuuri ovat siis täynnä pieniä iloja, suuria tarinoita ja paljon lämpöä – niin saunan kuin ihmistenkin osalta. Jokaisella mökillä on oma tarinansa, ja vaikka ne välillä muistuttavatkin enemmän sitcomia kuin draamaa, ne ovat silti meille rakkaita. Siispä, seuraavan kerran kun suuntaat mökille, muista nauttia jokaisesta hetkestä, vaikka se sisältäisikin hieman liikaa hyttysiä ja naapurilta lainattua grilliä!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:02:44