Etusivu > Kestävä kehitys suomalaisessa maataloudessa #luomu #ekoviljely #maaseutu #ilmasto

07.06.2024 12:24

Kestävä kehitys suomalaisessa maataloudessa #luomu #ekoviljely #maaseutu #ilmasto
Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele suomalainen maatila. Ei, ei se, missä traktorit ovat yhtä yleisiä kuin hyttyset juhannuksena. Kuvittele sellainen maatila, jossa kaikki on vähän kuin suoraan sadusta: puhtaat pellot, iloiset lehmät ja viljelijät, jotka hymyilevät enemmän kuin lapsi karkkikaupassa.

Nyt, ennen kuin alat epäillä, että kestävä kehitys maataloudessa on yhtä todennäköistä kuin löytää sauna ilman löylyä, anna minun kertoa sinulle, miten se toimii. Aloitetaan esimerkiksi siitä, että suomalainen maaperä on kuin sieni – ei sellainen, joka kasvaa metsässä, vaan sellainen, joka imee kaiken hyvän itseensä. Näin ollen, kun viljelijä päättää siirtyä luomuun, hän ei vain paranna omaa terveyttään (vähemmän kemikaaleja, vähemmän allergioita, vähemmän syytä nukkua traktorissa), vaan myös maaperän terveyttä.

Luomuviljelyssä käytetään vähemmän kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Tämä on hyvä asia, koska viimeksi kun kuulin, kemialliset lannoitteet eivät ole yhtä maukkaita kuin mummon lihapullat. Sen sijaan käytetään luonnonmukaisia menetelmiä, kuten kompostia ja viherlannoitusta. Komposti on kuin maaperän vitamiinipommi – se tekee ihmeitä, vaikka haisisi vähemmän houkuttelevalta kuin aamukahvi.

Ja sitten on ekoviljely. Tämä on vähän kuin viljelyn versio joogasta – tasapaino, harmonia ja luonnon kunnioittaminen. Viljelijät käyttävät monimuotoisuutta, eli he eivät viljele pelkkää perunaa, koska perunakrapula on todellinen asia. Sen sijaan he viljelevät erilaisia kasveja, jotka tukevat toisiaan. Se on kuin maatilan versio “ystäväpiiristä” – kaikki tukevat toisiaan ja kukaan ei jää yksin.

Suomalaiset viljelijät ovat myös melko fiksuja, vaikka he saattavatkin viettää enemmän aikaa traktorissa kuin tietokoneen ääressä. He ymmärtävät ilmastonmuutoksen haasteet ja sopeutuvat uusiin olosuhteisiin. Tämä tarkoittaa, että he voivat kasvattaa uusia kasvilajeja, jotka pärjäävät paremmin muuttuvissa sääolosuhteissa. Ehkä tulevaisuudessa Suomen perusruokavalio sisältääkin banaaneja ja mangopirtelöitä – kuka tietää!

Maaseudun elämä on täynnä mahdollisuuksia. Se on kuin iso seikkailu, jossa jokainen päivä tuo mukanaan jotain uutta. Ja kun tähän lisätään kestävä kehitys, se ei ole vain hyväksi meille, vaan myös tuleville sukupolville. Voimme siis kaikki nukkua hieman paremmin yöllä tietäen, että maailma on hieman parempi paikka. Ja jos viljelijät jatkavat näin, ehkä jonain päivänä he saavat enemmän kiitosta kuin joulupukki – tai ainakin melkein.

Joten seuraavan kerran, kun nautit luomuporkkanaa tai ekoviljeltyä salaattia, muista, että jossain siellä maaseudun sydämessä joku viljelijä tekee kovasti töitä sen eteen, että sinulla olisi parempaa ruokaa lautasellasi. Ja se, jos mikä, on syy hymyillä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:09:49