Etusivu > Kestävän kehityksen merkitys koulutuksessa Suomessa

#koulutus #kestäväkehitys #Suomi #tulevaisuus #ympäristö

07.06.2024 15:17

Kestävän kehityksen merkitys koulutuksessa Suomessa

#koulutus #kestäväkehitys #Suomi #tulevaisuus #ympäristö
Lukuaika: 2 minuuttia

Suomessa koulutus ja kestävä kehitys ovat kuin parivaljakko, joka voisi kilpailla vaikka saunomisen ja avantouinnin kanssa! Kestävää kehitystä ei voi ohittaa olankohautuksella, kuten ei voi jättää huomioimatta sitä, kuka viimeksi söi jääkaapista viimeisen palan leipäjuustoa. Näin ollen, on tärkeää, että kestävän kehityksen periaatteet juurrutetaan koulutukseen jo varhaisessa vaiheessa.

Aloitetaanpa siitä, että suomalaiset ovat tunnetusti rehellisiä. Kun suomalainen sanoo, että kestävä kehitys on tärkeää, hän ei tarkoita pelkästään sitä, että hän kierrättää pullot ja tölkit. Hän tarkoittaa myös sitä, että hän on valmis opettelemaan, miten maapallomme voisi kestää edes vähän pidempään. Koulutuksessa tämä tarkoittaa sitä, että lapset oppivat jo pienestä pitäen, että kestävällä kehityksellä ei tarkoiteta vain sitä, että pitää muistaa sammuttaa valot lähtiessään huoneesta (vaikka sekin on tärkeää, sillä sähkölaskut eivät maksa itseään).

Kuvittelepa tilanne, jossa oppitunnilla pohditaan tulevaisuuden energiaratkaisuja. Opettaja kysyy: “Miten saamme sähkön riittämään kaikille?” Oppilas nousee ylös ja vastaa: “Miten olisi aurinkoenergia?” Toisessa penkissä joku huudahtaa: “Meidän pitäisi asentaa tuulivoimaloita!” Kolmas oppilas vielä lisää: “Ja miten olisi, jos keksimme täysin uudenlaisen energialähteen, kuten vaikka pyörävoiman, jossa kaikki polkevat kuntopyörää ja tuottavat sähköä samalla?” Näin syntyy innovaatioiden ketju, joka voisi muuttaa maailmaa!

Kestävän kehityksen koulutus ei kuitenkaan koske vain energia-asioita. Se ulottuu myös ruokaan, terveyteen ja jopa siihen, miten vietämme vapaa-aikaamme. Kuvitelkaa esimerkiksi koulun ruokala, jossa tarjotaan vain kasvisruokaa yhtenä päivänä viikossa. Oppilaat oppivat, että kasvisruoka on paitsi terveellistä, myös ympäristöystävällistä. Ja kun he sitten kysyvät kotona, miksi lautasella on tänään linssikeittoa, vanhemmat voivat ylpeänä kertoa, että näin säästämme maapalloa.

Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että kestävä kehitys on vähän kuin suomalainen sisu. Se ei tarkoita pelkästään sitä, että jaksaa kävellä kouluun lumimyrskyssä ilman valitusta, vaan myös sitä, että ymmärtää vastuun ja velvollisuuden luontoa ja tulevia sukupolvia kohtaan. Koulutus on avain tähän ymmärrykseen.

Jos siis sattumalta törmäät koululaisiin, jotka istuttavat puita tai keräävät roskia lähimetsästä, älä hämmästy. He ovat vain oppineet, että kestävä kehitys on osa arkea. Ja ehkä, jos oikein hyvin käy, he kertovat sinullekin, miten voit omilla pienillä teoillasi tehdä maailmasta paremman paikan. Kuka tietää, ehkä opit jotain uutta – ja naurat samalla, kun huomaat, että kestävän kehityksen koulutus Suomessa on tehnyt tehtävänsä!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:42:19