Etusivu > Koulujen kesäleirin vaikutus oppilaiden hyvinvointiin. #koulu #kesäleiri #hyvinvointi #oppilaat #kesäloma #koulutus

2024/06/07 21:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Ah, kesäleiri – tuo maaginen paikka, jossa oppilaat saavat hengähtää koulun tiukasta otteesta ja opettajat voivat vihdoin jättää punakynänsä kotiin. Onhan se mukavaa, että edes kerran vuodessa matematiikka vaihtuu muurahaisfarmi-bingoon ja historian tunnit nuotiohuhuihin.

Kun oppilaat pakkaavat reppunsa täyteen eväitä, aurinkorasvaa ja (toivottavasti) hammasharjoja, he astuvat uuteen maailmaan, jossa päivän suurin haaste on löytää kadonnut sukka eikä ratkaista toisen asteen yhtälöitä. Kuka olisi uskonut, että kyykkyhyppely ja makkaranpaisto voivat olla niin terapeuttisia?

Leirin vaikutus oppilaiden hyvinvointiin on kiistaton. Ensinnäkin, he saavat tärkeän tauon tuntikausien istumisesta. Leirillä kun ei tarvitse istua muuta kuin ehkä kanootissa, ja sielläkin voi olla varovainen ja kaatua veteen – virkistävää sekin. Toiseksi, yhteisöllisyyden tunne kasvaa, kun jaetaan telttapaikka ja hyönteiskarkotesuihke. Mikään ei yhdistä ihmisiä enemmän kuin yhteinen kokemus siitä, että kaikki haisevat samalta.

Ihmiset usein aliarvioivat luonnon parantavaa voimaa. Metsän keskellä oppilaat oppivat lajittelemaan marjat syötäviin ja ei-niin-syötäviin, mikä on arvokas taito. Samalla he saavat hengittää raitista ilmaa, mikä on mukavaa vaihtelua luokkahuoneen tunkkaiselle ilmapiirille, joka joskus muistuttaa enemmänkin muinaista egyptiläistä hautakammioa.

Ja sitten ovat ne leirin aktiviteetit. Joukkuepelit, kuten lipunryöstö ja köydenveto, opettavat yhteistyötä ja strategista ajattelua – aivan kuin shakkitunti, mutta vähemmän istumista ja enemmän hikoilua. Ja kuka voisi unohtaa iltanuotion tarinat? Ne ovat kuin historian tunti, mutta ilman muistiinpanoja ja testejä. Opitaan muinaisista legendoista ja siitä, miksi Jukan serkku ei koskaan enää yritä tehdä tulenpuhallustemppua.

Kesäleirin jälkeen oppilaat palaavat koulun penkille virkistyneenä ja valmiina uusiin haasteisiin. He ovat saaneet annoksen luonnon rauhaa ja leikkisää oppimista, mikä tekee matematiikan kaavoista ja kieliopin säännöistä vähän siedettävämpiä. Ja jos he ovat onnekkaita, he saattavat jopa muistaa, mihin laittoivat sen kadonneen sukan.

Joten jos joku vielä epäilee kesäleirin hyötyjä, muistuttakaa heitä, että joskus paras tapa oppia on unohtaa oppiminen hetkeksi ja vain elää – ja ehkä vähän eksyä metsään. Muistakaa kuitenkin ottaa mukaan hyvät kengät ja huumorintajua. Niillä pärjää pitkälle, niin koulussa kuin elämässäkin.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:44:12