Etusivu > “Kun appivanhemmat tulevat kylään” #perhe #koominenarki

07.06.2024 11:16

"Kun appivanhemmat tulevat kylään" #perhe #koominenarki
Lukuaika: 2 minuuttia

Kun appivanhemmat tulevat kylään, kodin ilmapiiri muuttuu kuin taikaiskusta. Yhtäkkiä huomaat, että olet aloittanut suursiivouksen, joka voisi kilpailla jopa joulusiivouksen kanssa. Jopa se viimeinenkin pölypallo, jota olet katsellut olohuoneen nurkassa viimeiset kolme kuukautta, saa vihdoin lähdön.

Keittiössä alkaa tapahtua kummia, kun yrität kokata illallista, joka saisi MasterChefin tuomaritkin kyyneliin. Käsi täristen valitset reseptin, joka on samalla kertaa sekä liian kunnianhimoinen että täysin käsittämätön. “Kyllä, minähän osaan tehdä artisokkapiirakan kermakastikkeella ja kaviaarilla”, sanot itsellesi peilin edessä. Todellisuudessa päädyt kuitenkin tarjoamaan makaronilaatikkoa ja toivot, että appiukko ei ole suuri gourmet-ruoan ystävä.

Ja sitten he saapuvat. Appiukko kävelee sisään kuin hän olisi tarkastaja, joka aikoo arvioida jokaisen nurkan. “Onpa täällä siistiä,” hän sanoo, ja sinä mietit, huomasiko hän juuri, että piilotit likaiset astiat uuniin. Appiukko istahtaa sohvalle, joka on niin täynnä tyynyjä, että se muistuttaa enemmän pehmeää vuorta kuin huonekalua. Hän yrittää löytää mukavan asennon ja näyttää siltä, kuin osallistuisi johonkin fyysiseen koetukseen.

Appiukko löytää aina tavan tehdä asiat omalla tyylillään. “Mitenkäs tämä televisio toimii?” hän kysyy ja painaa nappeja sellaista tahtia, että tv alkaa näyttää siltä, että se on saanut sähköshokin. “Ei hätää, minä osaan tämän,” hän sanoo ja löytää itsensä vahingossa maksukanavalta, joka lähettää pelkästään vuoristorata-videoita.

Anoppi puolestaan saapuu keittiöön ja alkaa tarkastella kaappeja kriittisellä silmällä. “Ai, teillä onkin täällä tällaisia astioita,” hän sanoo ja katsoo lempi kahvikuppiasi kuin se olisi peräisin avaruusaluksesta. Hän tarjoaa apuaan ruoanlaitossa ja päätyy lisäämään suolaa niin, että illallisesta tulee enemmänkin suolalammikko kuin gourmet-aterian mestariteos.

Illallispöydässä keskustelu soljuu suuntaan ja toiseen. Appiukko selittää, miten asiat tehtiin “hänen nuoruudessaan”, ja sinä hymyilet ja nyökkäät, vaikka todellisuudessa mietit, miten pääset takaisin makaronilaatikon pariin. Anoppi puolestaan jakaa vinkkejä siitä, miten kasvattaa täydellisiä tomaatteja, vaikka et ole koskaan edes harkinnut puutarhanhoitoa.

Lopulta, kun he lähtevät, tunnet olosi kuin olisit selviytynyt maratonista. Koti palaa hiljalleen entiseen sekasortoiseen tilaansa, ja sinä istahdat sohvalle, joka nyt tuntuu yhtäkkiä paljon mukavammalta. “Selvisinpäs,” ajattelet ja hymyilet itseksesi. Seuraavaan vierailuun on vielä aikaa – ja seuraavan siivousmaratonin voit onneksi aloittaa vasta huomenna.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:41:45