Etusivu > “Kun mummo opetti käyttämään älypuhelinta.” #huumori #mummo #tekniikka

07.06.2024 17:32

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuka olisi uskonut, että mummon pitsanpaistovaatteet ja älypuhelin voisivat kohdata samassa huoneessa? Se oli kuin yhdistäisi polkupyörän ja suihkukoneen – periaatteessa mahdollista, mutta käytännössä… noh, katsotaanpa.

Aamukahvin jälkeen mummo kaatoi toisen kupillisen minulle ja ilmoitti, että “se puhelin” oli taas temppuillut. Puhelin, joka oli saanut nimekseen “herra Samsung”, oli ilmeisesti kieltäytynyt yhteistyöstä. En voinut olla nauramatta, kun mummo kertoi, että herra Samsung oli näyttänyt hänelle “sen pirun pyörän” koko yön.

Aloitimme perusasioista. “Mummo, tämä on kotinäyttö”, sanoin, ja mummo katsoi minua kuin olisin juuri kertonut hänelle, että hän on voittanut lotossa. “Jaa, kotinäyttö? Mutta enhän minä ole kotona, kun käytän tätä puhelinta!” Mummo oli saanut kaikki WhatsApp-viestinsä tekstiviesteinä, koska hän ei ollut tajunnut, että sovellus piti avata erikseen. Siinäpä oli selittämistä.

Seuraavaksi oli vuorossa kameran käyttö. “Mummo, katso, näin otetaan selfie”, sanoin ja poseerasin kuin rock-tähti. Mummo katsoi minua epäluuloisesti ja kysyi: “Miksi pitäisi ottaa kuva itsestä, kun peilikin on keksitty?” En voinut väittää vastaan, siinä oli logiikkaa.

Kun pääsimme sovelluskauppaan, mummon ilme kirkastui. “Ai, täällä voi ostaa asioita! Onko täällä lankoja ja nappeja?” Yritin selittää, että sovellukset eivät ole fyysisiä esineitä, mutta mummo halusi silti tietää, saiko niitä postitse kotiin.

Lopulta saavuimme tekstiviestien äärelle. “Kuinka minä kirjoitan näillä kirjaimilla? Ne ovat niin pieniä, että tarvitsisin suurennuslasin!” Mummo kokeili sormiaan näppäimistöllä ja onnistui lähettämään viestin, joka sisälsi enemmän hymiöitä kuin sanoja.

Kun ilta saapui ja olin lähdössä kotiin, mummo hymyili minulle lämpimästi. “Kiitos, että autoit, kultaseni. Nyt tiedän ainakin, miten saan puhelimen äänettömäksi, kun en jaksa kuunnella sen pirinää.”

Kävelin kotiin ja mietin, kuinka teknologia yhdistää sukupolvia – tai ainakin yrittää parhaansa mukaan. Mummon ja herra Samsungin seikkailut jatkuvat varmasti, mutta ainakin nyt he ovat hieman lähempänä yhteisymmärrystä. Tai ainakin mummo tietää, ettei puhelinta voi keittää, vaikka kuinka ärsyttäisi.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:22:59