Etusivu > Lähiluonnon monimuotoisuuden merkitys kaupunkilaisille

#luonto #kaupunkielämä #luontoarvot #ympäristö #viheralueet

2024/06/07 21:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Onko mikään niin hulvatonta kuin kyykistyminen keskelle kaupunkipuistoa ja kuunteleminen, kuinka ruohonkorret kuiskivat toisilleen? Kaupungissa asuminen on jo itsessään sellaista sirkusta, että pieni luontotuokio voi tuntua kuin tauolta klovnin nenän kiristämisestä. Mutta hei, ei pelkästään huvittelun vuoksi – lähiluonnon monimuotoisuus on tärkeää myös ihan vakavissakin asioissa.

Ensinnäkin, kaupunkilaiset ovat kuin kärpäset valon ympärillä, mutta tämä valo on betoninen ja liikkuu 50 km/h. Kun asfaltti alkaa tuntua kodilta ja liikennevalot majakoilta, on aika vetää syvään henkeä ja suunnata puistoon. Lähiluonto tarjoaa meille arvokasta hengitysilmaa, ja mikä parasta, se on täysin verovapaa! Puita ei ole vielä verotettu hapen tuottamisesta, mutta eipä anneta ideoita päättäjille.

Sitten onkin nämä kaupunkien salaiset supertähdet, pölyttäjät. Nämä pienet siivekkäät ovat kuin luonnon omia postinkantajia, ja ilman heitä, emme saisi nauttia muun muassa marjoista ja hedelmistä. Tiedätkö sen tunteen, kun postilaatikkoon tipahtaa mainoslehtinen? Kuvittele nyt, että se mainoslehtinen onkin mehukas omena – siinä on pölyttäjien taikuus!

Ja mitäpä olisi kaupunkiluonto ilman sen monipuolisia asukkaita? Oravat ovat kuin kaupungin sirkustaiteilijoita, hyppien oksalta toiselle ja piilottaen pähkinöitä paikkoihin, joista et ikinä uskoisi löytäväsi niitä. Linnut toimivat luonnon herätyskelloina, tosin ilman torkkunappia. Ja tiedätkö mitä? Ne eivät edes pyydä sinulta vuokraa!

Mutta hetkinen, älkäämme unohtako viheralueiden esteettistä arvoa. Pieni viherkaistale keskellä kaupunkia voi muuttaa betoniviidakon eedenin puutarhaksi. Se on kuin kaupungin oma taideteos, jossa värit ja muodot vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Ja jos oikein tarkasti katsoo, saattaa nähdä jopa taiteilijan – nimeltään Luonto – vilkuttavan pensasaidan takaa.

Lopuksi, lähiluonnon monimuotoisuus on kuin kaupungin oma stand-up-klubi, jossa jokaisella esiintyjällä on oma roolinsa ja tarkoituksensa. Yksi kertoo vitsejä, toinen laulaa serenadeja, ja kolmas vain hengailee ja syö popcornia. Me kaupunkilaiset saamme nauttia tästä esityksestä täysin ilmaiseksi, ja mikä parasta, tässä klubissa ei ole koskaan loppuunmyytyjä iltoja!

Joten seuraavan kerran, kun tunnet kaupungin kiireen ja melun piinaavan, muista: lähiluonto on aina valmis ottamaan sinut vastaan, ilman ennakkovarausta. Se on kuin paras ystävä, joka ei koskaan kysy, miksi olet unohtanut soittaa.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:27:34