Etusivu > Lappi: talvinen ihmemaa ja revontulien koti #Lappi #talvi #revontulet #luonto #matkailu

07.06.2024 15:49

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele paikka, jossa porot kulkevat enemmän kuin taksit Helsingissä ja jossa lumi on niin yleistä, että se on melkein oma valuuttansa. Tervetuloa Lappiin, tuohon talviseen ihmemaa, jossa revontulet eivät ole satua vaan arkipäivää. Tai no, Lapin arkipäivää – mutta arvaa mitä, se on aika maagista arkea se!

Ensimmäinen asia, jonka huomaat Lapissa, on varmasti se, että siellä on pimeää. Ja kylmää. Ja pimeää. Mainitsinko jo pimeyden? Mutta ei hätää, sillä Lappi tarjoaa valoa ja lämpöä enemmän kuin arvaatkaan – nimittäin revontulet! Kyllä, nuo värikkäät valot taivaalla, jotka saavat sinut miettimään, onko joku heittänyt diskopallon ylösalaisin.

Revontulien metsästäminen on Lapissa oikea taiteenlaji. Jos et ole vielä nähnyt niitä, olet kuin poro ilman sarvia – jotain puuttuu. Vinkki: älä huuda “revontulet!” joka kerta, kun näet taivaalla välähdyksen. Se saattaa olla lentokone tai naapurin Joukon taskulamppu.

Mutta ei Lappi ole pelkkää taivaan tuijottelua. Siellä voi tehdä kaikkea muutakin hauskaa, kuten hiihtää, lumikenkäillä tai osallistua poroajelulle. Ja jos et ole koskaan ollut poroajelulla, niin kuvittele, että istut kelkassa ja sinua vetää eläin, joka näyttää siltä, että se on juuri herännyt päiväunilta. Se on elämys, joka jää mieleen – ja ehkä myös takalistoon, jos kelkka pomppii liikaa.

Ja hei, Lapin ruoka! Jos et ole koskaan maistanut poronkäristystä, niin et ole elänyt. Se on kuin suomalainen versio meksikolaisesta tacosta, mutta ilman tortillaa, salsaa ja guacamolea. Siis oikeastaan ihan eri ruoka, mutta yhtä herkullinen!

Entäpä paikalliset? He ovat ystävällisiä, mutta älä ihmettele, jos he katsovat sinua kuin olisit juuri saapunut Marsista. He ovat tottuneet siihen, että ulkopaikkakuntalaiset käyttävät enemmän rahaa villapaitoihin kuin sähköön. Ja jos haluat sulautua joukkoon, opettele sanomaan “kyllä” ja “ei” oikeissa paikoissa. Tai sitten voit vain hymyillä ja nyökytellä – se toimii aina.

Lopuksi, jos joku kysyy, miksi Lappi on niin erityinen, voit vastata: “Koska siellä on enemmän poroja kuin ihmisiä ja revontulet, jotka ovat kuin luonnon oma valoshow.” Tai voit vain nauraa ja sanoa, että se on kokemus, joka on koettava itse – aivan kuten vitsi, joka ei käänny paperille yhtä hyvin kuin kerrottuna.

Joten heitä villapaita päälle, ota taskulamppu mukaan ja lähde Lappiin. Ja muista, että siellä on aina jotain, mikä saa sinut hymyilemään – vaikka se olisi vain se, että yrität selvittää, miten päin se kartta kuuluu.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:23:42