Etusivu > Lemmikkieläinten hyvinvointi ja terveydenseuranta. #lemmikit #terveys #hyvinvointi #lemmikinhoito #lempieläimet

2024/06/07 22:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Mieti tilannetta: heräät aamulla ja huomaat, että karvainen kaverisi – olipa se sitten koira, kissa tai kesy rotta – on jättänyt sinulle yllättävän tervehdyksen olohuoneen matolle. Ensin ajattelet, että ehkäpä se on heidän tapansa sanoa “hyvää huomenta”, mutta sitten muistat, että tärkeintä on heidän hyvinvointinsa ja terveytensä.

Puhutaanpa siis lemmikkieläinten hyvinvoinnista ja terveydenseurannasta, koska kukaan ei halua toistaa edellä mainittua aamuherätystä liian usein. Ensinnäkin, lemmikin hyvinvointi alkaa ruokavaliosta. Ajattele ruokintaa kuin gourmet-illallista – et tarjoaisi itsellesi pelkkää kuivaa leipää, eihän? Sama pätee myös lemmikkeihisi. Muista kuitenkin, että vaikka Fido rakastaisi pizzaa, se ei ole paras valinta koiran ruokavalioon. Kyllä, tiedän, pettymystä on vaikea käsitellä.

Seuraavaksi, liikunta. Jos lemmikkisi liikunta koostuu vain sohvalta jääkaapille siirtymisestä, voi olla aika harkita pientä elämäntapamuutosta. Koiran kanssa lenkille lähteminen on hyvä keino polttaa kaloreita – sekä omistajan että koiran! Kissat taas saattavat suosia leikkihetkiä laserosoittimen perässä juoksemalla. Ja hei, eikö se olekin vähän kuin lemmikin oma disko?

Sitten, terveydentilan seuraaminen. Tässä kohtaa tulee mieleen vanha sanonta: “Parempi katsoa kuin katua.” Vaikka lemmikkisi ei ehkä osaa kertoa, että sen vatsa on kipeä tai hampaat tarvitsevat hoitoa, se kyllä osoittaa sen käyttäytymisellään. Mikäli huomaat, että kissa yhtäkkiä rakastaa leikkimistä enemmän kuin nukkumista (joka muuten on melko epäilyttävää), voi olla hyvä idea käydä eläinlääkärillä. Ja älä unohda säännöllisiä tarkastuksia – ne ovat kuin lemmikkien oma terveystarkastus, ilman niitä “kaikki vaatteet pois” -hetkiä.

Lopuksi, stressinhallinta. Kyllä, luit oikein. Lemmikitkin voivat stressata! Koirat voivat olla huolissaan, jos ne kuulevat ukkosen jyrinää, ja kissat voivat stressaantua, jos heidän laatikkoaan ei puhdisteta tarpeeksi usein. Ratkaisu on yksinkertainen: varmista, että lemmikkisi ympäristö on mahdollisimman rauhallinen ja mukava. Ehkäpä pieni taustamusiikki tai lämmin peitto voisi tehdä ihmeitä.

Lemmikkien hyvinvoinnin ja terveyden seuranta ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii hieman huomiota ja rakkautta. Ja muista, että vaikka lemmikkisi ei ehkä osaa puhua (ainakaan ihmisten kieltä), se kyllä arvostaa kaikkia ponnistelujasi. Joten seuraavan kerran, kun löydät yllätyksen olohuoneen matolta, naura, siivoa ja muista, että rakkaus on molemminpuolista – vaikka se joskus ilmeneekin hieman odottamattomilla tavoilla.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:28:31