Etusivu > Metsän eläinten talvivalmistelut ja niiden selviytyminen #luonto #eläimet #talvi #selviytyminen #metsä

2024/06/07 20:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Eräänä kauniina syyspäivänä, kun ruska alkoi vaihtua ruskeaksi ja lämpötilat muistuttivat jääkaapin sisätiloja, metsän eläimillä oli edessään suuri operaatio: Talvivalmistelut. Jos kuvittelit, että eläimet vain vetävät villasukat jalkaan ja kaivavat takataskusta kuumaa kaakaota, niin olet väärässä!

Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi orava, tuo metsän pieni ADHD-tapaus. Orava on kuin se naapurin tyyppi, joka hamstraa vessapaperia heti ensimmäisenä merkkinä kriisistä. Se kerää käpyjä ja pähkinöitä ympäri metsää, ja piilottaa ne sitten sellaisiin paikkoihin, että seuraavana päivänä se on jo unohtanut, missä ne ovat. Orava selviää talvesta lähinnä tuurilla ja hyvällä muistipelillä.

Sitten on karhu, tuo metsän iso pehmolelu. Karhu ei jaksa vaivautua hamstraamaan mitään, vaan se päättää mennä suoraan talviunille. Se syö itsensä niin kylläiseksi, että voisi luulla sen olevan menossa ruokakilpailuun. Sitten karhu vain köllähtää luolaansa ja vetää peiton korvilleen. Kätevää, eikö? Jos me ihmiset voisimme tehdä saman, joulukilot eivät olisi koskaan ongelma!

Jänis puolestaan on kuin metsän oma Houdini. Se vaihtaa talvella turkkinsa valkoiseksi, jotta se sulautuu lumihankeen. Jäniksen strategia on yksinkertainen: “Jos et näe minua, minua ei ole olemassa.” Se toimii yllättävän hyvin, paitsi silloin, kun lumi sulaa kesken talven ja jänis näyttää siltä, kuin se olisi tullut suoraan naamiaisista.

Siili puolestaan on metsän oma minimalistinen survivalisti. Se kerää syksyllä kunnon rasvakerroksen ja kaivautuu sitten lehtikasan alle talviunille. Siilin motto on “Mitä vähemmän teet, sitä vähemmän voi mennä pieleen.” Tässä on elämänviisautta suoraan lehtikasasta.

Ja sitten on hirvi, tuo metsän kuningas, joka ei hätkähdä talvesta lainkaan. Hirvi vain nostaa päänsä korkeuksiin ja tallustelee lumihankien läpi kuin mikään ei olisi muuttunut. Voisi luulla, että hirvi on kehittänyt jonkinlaisen zen-tilan, jossa lumi ja pakkanen ovat vain pieniä esteitä matkalla seuraavaan ruokapöytään.

Näin metsän eläimet valmistautuvat talveen omilla ainutlaatuisilla tavoillaan. Ehkä me voisimme oppia heiltä jotain: Joskus on hyvä vain piilottaa pähkinät, vaihtaa väriä tai ottaa kunnon torkut. Tai ehkä ei. Mutta ainakin meillä on hauskaa seuratessa heidän valmistelujaan!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:07:32