Etusivu > Metsän salaperäiset eläimet ja niiden käyttäytyminen

#luonto #metsä #eläimet #luonnontiede #salaperäisyys #Suomi #biodiversiteetti #eläinkunta

2024/06/07 12:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Metsän salaperäiset eläimet ja niiden käyttäytyminen

Joskus metsään mennessä saattaa tuntua siltä, että astuu suoraan satukirjan sivuille. Mikään ei ole kuitenkaan yhtä salaperäistä kuin metsän asukkaiden käyttäytyminen. Olkaamme rehellisiä, kuka ei ole joskus miettinyt, mitä ne karvaiset ja höyhenpeitteiset olennot oikein puuhaavat, kun kukaan ei ole katsomassa? Mennäänpä suoraan metsän ytimeen ja katsotaan, mitä salaperäisiä eläimiä sieltä löytyy ja miten ne käyttäytyvät.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on oravien valtakunta. Oravat ovat tunnetusti mestareita piilottamaan käpyjä paikkoihin, joihin ne eivät itsekään muista palata. Jos orava olisi ihminen, se olisi se tyyppi, joka aina hukkaa avaimensa ja löytää ne lopulta jääkaapista. Oravat siis viettävät suuren osan ajastaan kaivellen maata ja miettien, mitä ihmettä he olivat sinne oikein kätkeneet. Toisaalta, tämä voi olla myös oravien tapa pitää itsensä kiireisinä ja välttää tylsyyttä. Ehkä meidänkin pitäisi kokeilla piilottaa asioita ympäriinsä ja löytää ne vasta kuukausien päästä – piristäisi ainakin arkea!

Seuraavaksi, tervetuloa hirvien maailmaan. Hirvet ovat metsän jättiläisiä, jotka kuitenkin käyttäytyvät kuin ujot koululaiset. Ne seisovat metsässä paikallaan ja toivovat, ettei kukaan huomaa niitä. Tiedättekö sen tunteen, kun yrittää sulautua seinään juhliin, joihin ei oikeastaan haluaisi mennä? Hirvet ovat mestareita tässä taidossa. Paitsi että he ovat paljon suurempia ja usein keskellä tietä. Hirvien motto voisi olla “iso mutta näkymätön”.

Entäpä sitten metsän yölliset asukkaat, kuten pöllöt? Pöllöt ovat kuin luonnon omat valvojat, jotka istuvat oksallaan ja tuijottavat sinua tuomitsevasti. Ne näyttävät aina siltä, että ne tietävät jotain, mitä sinä et tiedä. Ehkä ne ovatkin metsän todellisia viisauden lähteitä, jotka tietävät salaisuuden siitä, miksi kaikki aina katoaa mystisesti juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee.

Ja lopuksi, palataanpa vielä hetkeksi mäyrien maailmaan. Mäyrät ovat kuin metsän omat punkkarit: ne näyttävät hieman epäsiisteiltä, eivätkä juuri välitä muiden mielipiteistä. Ne kaivavat tunneleita maan alle ja viettävät suurimman osan ajastaan omissa oloissaan. Jos mäyrä olisi ihminen, se olisi se naapuri, joka kuuntelee musiikkia liian kovaa ja pitää outoja tunteja. Mutta hei, jokaisessa metsässä täytyy olla yksi mäyrä, jotta elämä ei käy liian tylsäksi.

Metsän salaperäiset eläimet ja niiden käyttäytyminen muistuttavat meitä siitä, että luonto on täynnä yllätyksiä ja huumoria. Ehkä meillä kaikilla on jotain opittavaa näiltä karvaisilta ja höyhenpeitteisiltä ystäviltämme. Joten seuraavan kerran, kun astut metsään, pidä silmät auki ja mieli avoinna – koskaan ei tiedä, mitä salaperäistä ja huvittavaa saattaa tulla vastaan!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 10:42:46