Etusivu > Mielenkiintoiset ilmiöt revontulien taivaalta Lapissa #revontulet #Lappi #taivas #ilmiöt #luonto

07.06.2024 13:55

Lukuaika: 2 minuuttia

Lapissa, tuossa Suomen pohjoisessa ihmemassa, tapahtuu talven pimeinä öinä jotain sellaista, mikä saa jokaisen turistin ja paikallisen pudottamaan poronkäristyksensä hetkeksi. Puhun tietenkin revontulista, noista taivaan värikkäistä diskoista, jotka saavat jopa porot tanssimaan valssia. Mutta revontulet eivät ole ainoa mielenkiintoinen ilmiö Lapin taivaalla – täältä löytyy vaikka mitä muutakin kummallista ja kaunista.

Ensinnäkin, jos törmäät revontuliretkelläsi vihreään valomiekkaan, se ei ole Luke Skywalker, vaan täysin normaali osa tätä spektaakkelia. Revontulet voivat muistuttaa valomiekkoja, mutta älä silti yritä taistella niillä Darth Vaderia vastaan. Säästä voimia siihen, että jaksat ihmetellä, miten nuo valot voivat olla niin kauniita tekemättä yhtään selfieitä.

Ja sitten on tämä mystinen “taivaan kaari,” joka ei suinkaan ole sateenkaari. Se on revontulien serkku, joka ei osaa päättää, onko se enemmän synkkä ja dramaattinen vai iloinen ja värikäs. Jos näet sellaisen, voit yrittää selittää sitä kavereillesi, mutta varaudu siihen, että he saattavat luulla sinun nauttineen liikaa kuumaa kaakaota.

Lapin taivaalla voi myös törmätä ihan oikeaan tähtisotaan, mutta ei huolta – tämä tähtisota ei vaadi lasermiekkoja tai avaruusaluksia. Kirkkaana pakkasyönä voi nähdä tähdenlentoja, jotka saavat sinut toivomaan, että olisit tehnyt enemmän toiveita. Mutta muista, että jos näet useamman tähdenlennon peräkkäin, se saattaa olla vain Lappiin eksynyt meteorisuihku, joka yrittää löytää takaisin kotiin.

Ja puhutaanpa hetki siitä, miten hauskaa on yrittää selittää revontulia ulkomaalaisille ystäville. “Ne ovat vain taivaan tulet,” sanot. “Kyllä, ne ovat ihan tavallisia täällä. Ei, emme maalaa niitä taivaalle joka ilta.” Lopulta päädyt vain hymyilemään ja nyökkäilemään, koska jotkut asiat on vain koettava itse.

Mutta hei, ei unohdeta sitä, että Lapissa voi myös törmätä harvinaisiin ilmiöihin, kuten “taivaallisiin poroihin.” Nämä porot eivät oikeasti lentele, mutta kun seisot siellä kylmänä talviyönä ja tuijotat taivasta, voit melkein kuvitella niiden lentävän revontulien halki. Ehkä se on vain kylmyys, joka saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Lopulta, vaikka et olisi koskaan nähnyt revontulia tai et ymmärtäisi, miksi taivas tanssii valojen loisteessa, Lapin taivaalla on aina jotain, mikä saa sinut hymyilemään. Joten ota kuppi kuumaa kaakaota, vedä yllesi lämpimät vaatteet ja lähde ihastelemaan taivaan ilmiöitä. Koska Lapissa, taivas on aina valmiina tarjoamaan sinulle show’n, jota et unohda – ilman pääsylipputta!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:24:33