Etusivu > Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen metsäteollisuuteen?

#ilmastonmuutos #metsäteollisuus #Suomi #ympäristö #kestävyys

2024/06/07 12:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele, että olet metsässä. Ei, ei siinä lähimmässä puistossa, vaan oikeassa suomalaisessa metsässä, jossa puut kuiskivat salaisuuksia ja oravat ovat niin vikkeliä, että ne voisivat voittaa olympiakultaa sadan metrin juoksussa. Nyt kun olet siellä, ajattele, mitä ilmastonmuutos voisi tehdä tälle taianomaiselle paikalle. Kyllä, juuri näin, se voi tehdä metsäteollisuudesta aikamoisen seikkailun.

Ensinnäkin, kuvittele metsuri. Hän on varustautunut kirveellä, moottorisahalla ja lämpimällä kahvilla. Mutta mitä tapahtuisi, jos lämpötila nousisi niin paljon, että hänen pitäisi vaihtaa lämpimät vaatteensa havaijipaitaan ja aurinkolaseihin? Toisaalta, ehkä se toisi mukanaan uusia ja jännittäviä työvaateinnovaatioita – ehkä metsureilla olisi pian oma catwalkinsa, jossa esitellään uusimmat trooppiset kaadot.

Mutta vakavasti puhuen (tai ainakin yritetään), lämpenevä ilmasto voi tehdä metsistä alttiimpia tuholaisille ja sairauksille. Kuvitellaanpa vaikka, että metsään ilmestyy uusi, tropiikista saapunut hyönteinen, joka on enemmän kiinnostunut suomalaisista puista kuin etelän hedelmistä. Puuparat saattavat joutua kärsimään uusista vihollisista, ja metsäteollisuus joutuu taistelemaan entistä enemmän säilyttääkseen terveet metsät. Ehkäpä metsureiden kahvitauoilla aletaan pian keskustella hyönteismyrkkyjen sijaan hyönteisten karkottavista tanssiliikkeistä.

Sitten on vielä se vesikysymys. Ilmastonmuutoksen myötä sateet voivat lisääntyä, ja metsissä voi alkaa virrata enemmän vettä kuin koskaan ennen. Tämä voisi olla hyvä juttu, jos olet vesiputouksista pitävä turisti, mutta metsäteollisuudelle se voi olla vähän kuin yrittäisi rakentaa hiekkalinnaa vuorovesirannalle. Puu tarvitsee vettä kasvaakseen, mutta liika on liikaa – jopa puut voivat hukkua. Kuvitellaanpa, kuinka puut kelluvat ympäriinsä kuin jättiläismäiset kannot, joita voisi käyttää Suomen seuraavan suuren vesipuiston rakennusmateriaalina.

Ja mitäpä jos talvet muuttuvat leudommiksi? Lämpimämpi talvi voi tarkoittaa vähemmän lunta ja jäätä, mikä puolestaan voi tehdä metsätöistä hieman vähemmän “liukasta” puuhaa. Toisaalta, eihän mikään voita sitä tunnetta, kun yrittää pysyä pystyssä jäisellä metsäpolulla kuin Bambi ensimmäisillä askeleillaan. Leudommat talvet voivat myös vaikuttaa puiden kasvuun – ehkäpä meillä on pian joulukuusia, jotka kasvavat niin nopeasti, että niitä pitää leikata joka toinen viikko kuin nurmikkoa.

Mutta ei pidä unohtaa positiivisia puolia! Ehkäpä lämpimämmässä ilmastossa suomalaiset metsät alkavat tuottaa eksoottisia hedelmiä, ja metsäteollisuus laajenee uusiin ja jännittäviin suuntiin. Kuvittele, kuinka suomalaiset metsäkoneet alkavat korjata mangoja ja ananaksia – se olisi taatusti tervetullut lisäys perinteisten mäntypuiden rinnalle.

Loppujen lopuksi ilmastonmuutos tuo mukanaan monia haasteita, mutta suomalainen sisu ja huumorintaju auttavat meitä selviytymään. Ja kuka tietää, ehkäpä tulevaisuudessa metsäteollisuus ja ilmastonmuutos löytävät yhteisen sävelen – ja se sävel on jotain sellaista, mitä edes paras koomikko ei osaa ennustaa.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:30:43