Etusivu > Mökkisaunan perinteet ja niiden terveyshyödyt. #sauna #terveys #perinteet #hyvinvointi #luonto

07.06.2024 16:50

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele itsesi keskelle suomalaista kesämaisemaa: aurinko paistaa, järvi kimmeltää ja hyttyset ovat tehneet sinusta buffet-pöydän. On aika astua sisälle mökkisaunaan, tuohon höyryävään pyhättöön, jossa perinteet ja terveyshyödyt kohtaavat – ja missä löylykauhan heiluttelu on lähes olympialaji.

Mökkisaunan perinteet ovat kuin suomalainen versio “Game of Thronesista”, mutta ilman lohikäärmeitä ja valtaistuinta. Kaikki alkaa siitä, kun isoisä kertoo, miten hän itse rakensi saunan paljain käsin – ja kyllä, hän mainitsee sen jokaisella kerralla. Sitten tulee veden kantaminen järvestä, mikä on kuin ilmainen kuntosaliharjoitus. Lopulta pääsemme siihen hetkeen, kun lauteilla istutaan rivissä kuin pingviinit ja keskustellaan elämän suurista kysymyksistä, kuten siitä, miksi saunamakkara maistuu aina paremmalta kuin kotona.

Ja terveyshyödyt? No, ne ovat yhtä moninaisia kuin suomalainen sää. Ensinnäkin, saunassa hikoilu on kuin kehon oma detox-kuuri. Se poistaa kuona-aineita ja antaa sinulle hyvän syyn olla pesemättä saunaa liian usein – “sehän on terveyden vuoksi”. Lisäksi saunan lämpö rentouttaa lihaksia ja lievittää stressiä. Jännitykset sulavat pois kuin lumiukko huhtikuussa.

Saunassa kylpeminen parantaa myös verenkiertoa. Se on kuin luonnon oma sydänhoito, mutta ilman lääkärin laskua. Ja mikä parasta, saunominen parantaa unenlaatua. Kun olet viettänyt illan saunassa, nukut kuin tukki – tai ainakin kuin puoli tukkia, jos hyttyset ovat pitäneet sinut hereillä.

Ei pidä unohtaa myöskään sosiaalisia terveyshyötyjä. Saunassa voit keskustella kaikesta maan ja taivaan välillä, ja jopa naapurin koiran seikkailuista. Se on paikka, jossa syntyy uusia ystävyyssuhteita ja jossa vanhat vahvistuvat – ainakin siihen asti, kunnes joku heittää liian kovat löylyt.

Lopuksi, saunan jälkeen on ehdottomasti hypättävä järveen, vaikka vesi olisi kylmempää kuin anopin vastaanotto. Se on suomalainen tapa herättää keho ja mieli, ja se tunne, kun kylmä vesi kutittelee varpaita, on parempi kuin mikään kahvikupillinen.

Mökkisaunan perinteet ovat siis paljon enemmän kuin pelkkää hikoilua. Ne ovat yhdistelmä liikuntaa, rentoutumista, sosiaalista kanssakäymistä ja luonnonläheisyyttä – ja ne tekevät meistä suomalaisista niin sitkeitä, että voimme kohdata minkä tahansa haasteen. Joten seuraavan kerran, kun astut mökkisaunaan, muista, että teet samalla palveluksen sekä kehollesi että mielellesi. Ja muista myös ottaa se löylykauha mukaan, sillä ilman sitä olet kuin jänis ilman porkkanaa.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:23:21