Etusivu > Parhaat luontokohteet Suomi-Ruotsi rajan läheisyydessä

#luonto #matkailu #retkeily #Suomi #Ruotsi

2024/06/07 15:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Jos olet koskaan miettinyt, missä voisi kokea parasta luontoa Suomen ja Ruotsin välimaastossa, niin nyt kannattaa ottaa kartta esiin ja kynä käteen! Suomalais-ruotsalainen rajaseutu tarjoaa nimittäin niin upeita maisemia, että jopa hirvet pysähtyvät ottamaan selfien.

Aloitetaan vaikka Tornionjokilaaksosta. Tämä alue on niin kaunis, että huhutaan Joulupukin valitsevan sen lomakohteekseen. Tornionjoki itsessään on kuin luontoäidin oma vesiliukumäki, joka kuljettaa lohia ja kalastajia iloisesti pitkin sen mutkittelevaa uomaa. Jos olet kalamies tai -nainen, tämä paikka saa sinut sanomaan “tämä on loistavaa” useammin kuin kerran.

Seuraavaksi siirrytään Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, joka on niin suuri, että siellä voisi helposti eksyä – mutta ei hätää, sillä maisemat ovat niin henkeäsalpaavia, ettei eksyminen haittaa. Täällä voit patikoida tuntureilla, jotka ovat kuin jättimäisiä vihreitä vohveleita. Tosin, jos alat nähdä kermavaahtoa ja marjoja, saattaa olla, että olet ollut siellä vähän liian kauan.

Rajavyöhykkeellä sijaitsee myös Haparanda ja Tornio, kaksi kaupunkia, jotka ovat niin läheisiä toisilleen, että ne riitelevät siitä, kumman puolella rajaa on parempi kahvi. Haparandassa on kuuluisa IKEA, joten jos patikoinnin jälkeen kaipaat lihapullia, tiedät mihin suunnata. Toisaalta Tornion puolelta löytyy Aineen taidemuseo, jossa voit ihastella paikallista taidetta ja samalla miettiä, miten joku voikin saada koivun näyttämään noin mielenkiintoiselta.

Sitten on vielä Karesuvannon kaksoset: Karesuvanto Suomessa ja Karesuando Ruotsissa. Kaksi kylää, jotka ovat niin lähellä toisiaan, että voit kävellä maasta toiseen nopeammin kuin ehdit sanoa “mikä sää tänään on?” Näissä kylissä aika pysähtyy – ihan kirjaimellisesti, koska aikaero Suomen ja Ruotsin välillä aiheuttaa hetkellisen ajanhallinnan kriisin.

Lopuksi, älkää unohtako Muonionjoesta, joka on kuin luonnon oma rajavartija. Tämä joki on niin selkeä ja kirkas, että voit nähdä kalojen hymyilevän sinulle. Jos olet onnekas, saatat jopa nähdä saukon, joka näyttää siltä kuin se olisi juuri tullut parturista – niin sileä ja kiiltävä se on.

Joten, jos etsit täydellistä luontokohdetta, jossa voit kokea sekä Suomen että Ruotsin parhaat puolet, rajaseutu on paikka, jossa kannattaa käydä. Ja muista, että vaikka hirvet pysähtyvät ottamaan selfieitä, niin sinä voit ottaa ihan oikeitakin kuvia. Hyvää matkaa ja muista pakata mukaan myös pilkettä silmäkulmaan!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:45:15