Etusivu > Parhaat retkeilyreitit Suomen Lapissa syksyisin
#retkeily #Lappi #suomiretkeilee #ruska #vaellus #luonto

07.06.2024 16:23

Lukuaika: 2 minuuttia

Syksyinen Lappi, tuo luonnon oma värikynälaatikko! Kun etsit parhaita retkeilyreittejä Suomen Lapissa, olet saapunut oikeaan paikkaan. Tarttukaamme siis kompassiin ja lähtekäämme matkaan, sillä nyt on aika kokea Lapin syksy parhaimmillaan – ja varoitan jo etukäteen, että nauru saattaa olla yhtä tarttuvaa kuin syksyn kylmän kirpeä ilma!

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Hetta-Pallas-reitti. Tämä klassikko on kuin Suomen retkeilyreittien oma Hollywood Boulevard – kaikki haluavat kävellä sitä edes kerran elämässään. Reitti on 55 km pitkä, eli juuri sopivan mittainen, jotta ehdit nauttia syksyn upeista väreistä, mutta et kuitenkaan ehdi eksyä liian pahasti. Tosin, jos eksyt, niin muista: Lapissa kaikki tiet vievät jänkhälle. Ja jänkhä on hyvä paikka miettiä elämän suuria kysymyksiä, kuten “Miksi en ottanut mukaan enemmän suklaata?”

Seuraavaksi suuntaamme Urho Kekkosen kansallispuistoon, jossa patikkapolut ovat kuin presidentin nimmareita – niitä on kaikkialla ja jokainen on erilainen. Suosittelemme erityisesti Kiilopään huiputusta, joka on kuin suomalainen versio Mount Everestistä, mutta ilman sherpoja ja happipulloja. Ja hei, kun olet huipulla, voit sanoa selfieesi: “Täällä Kiilopäällä, ei kiiltoa päällä!” (Anteeksi, en voinut vastustaa.)

Älä myöskään unohda Karhunkierrosta Oulangan kansallispuistossa. Tämä on reitti, jossa voit nähdä karhuja – tai ainakin karhun jälkiä, mikä on melkein yhtä jännittävää. Ja jos et näe karhuja, niin ainakin voit kertoa kaikille nähneesi. Se on vähän kuin kalavale, mutta ilman kalaa. Reitti on 82 km pitkä, joten varaa aikaa ja hyvät kengät. Muista myös, että Karhunkierros on täynnä kauniita maisemia, joten ota mukaan kamera. Tai jos olet vanhan koulukunnan retkeilijä, ota mukaan luonnoslehtiö ja vesivärit, niin voit palata kotiin kuin moderni Akseli Gallen-Kallela.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, on Pyhä-Luoston kansallispuisto. Tämä paikka sopii erityisesti niille, jotka haluavat tuntea olonsa vähän kuin Lappi-Legolas. Polut ovat täynnä mystiikkaa, ja saatat kohdata poroja, jotka näyttävät kysyvän: “Oletko nähnyt Joulupukkia?” Syksyllä Pyhä-Luosto on kuin luonnon oma taidenäyttely, jossa jokainen puu on taideteos ja jokainen kivi on veistos. Ja hei, jos olet onnekas, voit nähdä revontulia – luonnon oma diskovalo-show!

Joten pakkaa reppusi, vedä villasukat jalkaan ja lähde seikkailemaan syksyiseen Lappiin. Muista, että retkeily on kuin elämä itse: tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka – ja ne lukuisat evästauot, joiden aikana voit miettiä, kuinka mahtavaa on olla keskellä Lapin lumoa.

Ja muista, että vaikka nauru pidentää ikää, niin vaellus saattaa lyhentää jalkapohjiasi – ainakin hiertymien verran. Hauskaa retkeilyä!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:23:26