Etusivu > “Pohjoisen kesäilta – hyttyset vastaan ihmiset” #komiikka #kesäfiilis #pohjoinenmysteeri

2024/06/07 16:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kesäilta pohjoisessa on kuin kohtaus elokuvasta – aurinko ei laske, järven pinta on peilityyni, ja ilma on täynnä… hyttysiä. Kyllä, hyttysparvet ovat täällä kuin paikallinen luonnonihme, ja ne ovat yhtä sitkeitä kuin mummon jouluruoka. Jos pohjoisessa on jotain, mistä voi olla varma, niin se on hyttyset. Ne eivät koskaan petä.

Ensikosketus pohjoisen kesään tuntuu ihanalta. Luonto on kauneimmillaan, ja kaikki on viritetty lomamoodiin. Vihdoinkin voi istua laiturin nokassa ja kuunnella hiljaisuutta. Hetken aikaa kaikki on täydellistä, kunnes… surina alkaa. Se on se hetki, kun ymmärrät, että et ole yksin. Ei, et todellakaan. Sinulla on vähintään 10 000 nälkäistä ystävää, jotka ovat tulleet juhlimaan kanssasi.

Hyttyset ovat kuin kesän kutsumattomat vieraat. Ne tulevat juhliin ilman kutsua, vievät kaiken ja jättävät sinut raapimaan päätäsi – kirjaimellisesti. Ne ovat luonnon oma pieni armeija, ja sinä olet heidän buffet-pöytänsä. Jos hyttyset järjestäisivät oman festivaalin, se olisi nimeltään “Ihmisten pureminen 2023”. Ja pääesiintyjänä olisi sinä, tietysti.

Hyttyset ovat myös erittäin seurallisia otuksia. Ne eivät koskaan tule yksin, vaan aina kaveriporukalla. Ja mitä enemmän yrität huitoa niitä pois, sitä enemmän ne tuntuvat pitävän sinusta. Se on kuin olisi joutunut osalliseksi johonkin karmivaan rakkausdraamaan, jossa toinen osapuoli ei vain suostu ymmärtämään vihjeitä.

Mutta ei hätää, me ihmiset olemme kekseliäitä. Keksimme kaikenlaisia keinoja pitää nämä pienet ystävämme loitolla. On hyttyskarkotteita, hyttysverkkoja ja jopa hyttyshattuja. Kyllä, hyttyshattuja. Se on kuin laittaisi päähänsä pienen teltan ja toivoisi, että hyttyset ajattelisivat: “Hei, tämä tyyppi on selvästi jo varattu.”

Ja entä ne klassiset ohjeet? “Älä käytä parfyymeja, ne houkuttelevat hyttysiä.” Joo, koska haluan todella tuoksua siltä kuin olisin viettänyt päivän sipulipellossa. Tai “Pukeudu vaaleisiin vaatteisiin, hyttyset eivät pidä niistä.” Hyvä idea, mutta ei auta, jos näytät kuin liikkuva mainos lakritsifirmalle, koska olet peittynyt hyttysverkkoon.

Lopulta on kuitenkin yksi asia, joka voittaa hyttysarmeijan: suomalainen sisu. Emme anna periksi. Istumme laiturilla, grillaamme makkaraa ja nautimme kesäillasta, vaikka joutuisimme taistelemaan hyttysiä vastaan paljain käsin. Ja ehkä, vain ehkä, hyttysetkin oppivat jotain. Ehkä ensi kesänä ne ajattelevat kahdesti ennen kuin hyökkäävät meidän kimppuumme.

Tosin, jos ne eivät opi, niin me opimme aina uusia keinoja. Ehkä ensi vuonna keksimme hyttyskarkotteen, joka on niin tehokas, että hyttyset pakenevat etelään. Tai ehkä opimme vain nauramaan koko tilanteelle. Koska loppujen lopuksi, mikään ei voita pohjoisen kesäiltaa – ei edes hyttyset.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:31:19