Etusivu > Saamelaiskulttuurin merkitys pohjoisessa Suomessa. #saamelaiset #pohjoisSuomi #kulttuuri #perinteet #monikulttuurisuus

2024/06/07 22:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele tilanne: olet Lapissa, seisot keskellä lumista erämaata ja katsot, kun porot marssivat ohitsesi kuin ne olisivat juuri voittaneet talviolympialaiset. Tervetuloa saamelaiskulttuurin sydämeen! Tämä ei ole mikään tavallinen turistireissu – tämä on matka aikaan, jolloin kännykän akku kesti viikon ja internet oli jotain, josta vain shamaanit tiesivät.

Saamelaiskulttuuri on pohjoisen Suomen kruununjalokivi, vaikka se ei ehkä loista yhtä kirkkaasti kuin revontulet taivaalla. Tämä kulttuuri on niin täynnä perinteitä ja tarinoita, että jos ne kaikki kirjoitettaisiin ylös, siitä tulisi paksumpi kirja kuin äitisi keittokirja.

Otetaan esimerkiksi joiku-laulu. Ei, se ei ole uusi fitness-trendi, vaan ikivanha laulutyyli, jossa äänet kulkevat ylös ja alas kuin poronkusema (katsokaa Google Mapsista). Jokaisella joikulla on oma tarinansa, ja ne voivat kertoa mistä tahansa – rakkaudesta, luonnosta tai siitä, miten naapurin Matti unohti taas kerran viedä roskat.

Entäpä porotalous? Porot eivät ole vain söpöjä eläimiä, joita turistit haluavat silittää (ja ottaa selfieitä). Ne ovat saamelaisille yhtä tärkeitä kuin WiFi meille muille. Porot antavat lihaa, nahkaa ja jopa liikkuvat “lumiaurat” (okei, ehkä vähän liioittelua). Porotalous on niin syvällä saamelaiskulttuurissa, että jos porot päättäisivät pitää lakon, koko Lappi pysähtyisi. Poroilla on enemmän valtaa kuin poliitikoilla!

Saamelaiskulttuuriin kuuluu myös käsityötaitoja, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi sorminäppäräksi kuin leipuri keskiyön leipävuorossa. Saamelaiskäsityöt, kuten gákti-puvut ja duodji-esineet, ovat niin hienoja, että ne saisivat muotisuunnittelijat kadehtimaan. Siinä missä me muut taistelemme IKEA-hyllyjen kokoamisen kanssa, saamelaiset luovat taidetta poronsarvista ja koivunjuurista.

Ja sitten on vielä saamelainen ruokakulttuuri. Jos ajattelet, että suomalainen ruokakulttuuri on pelkkää ruisleipää ja kahvia, valmistaudu yllätykseen. Saamelaiset tietävät, miten valmistaa poronkäristystä, joka saa sinut unohtamaan kaikki aiemmat ruokakokemuksesi. Ja älkää unohtako kuivalihaa – se on saamelainen versio proteiinipatukasta, joka sopii hyvin vaikkapa arktiseen vaellukseen tai sohvan nurkkaan.

Lopuksi, saamelaiskulttuuri ei ole vain menneisyyttä, se elää ja voi hyvin tänäkin päivänä. Saamelaiset ovat kuin pohjoisen supervoimia omaava väestöryhmä, joka yhdistää vanhat perinteet ja modernin elämän. Heillä on oma parlamentti, oma lippu ja enemmän festivaaleja kuin sinulla on lomapäiviä.

Siispä seuraavan kerran, kun olet pohjoisessa Suomessa ja näet poron, muista, että edessäsi on enemmän kuin vain “lappilainen lemmikki”. Se on osa kulttuuria, joka on yhtä rikasta ja monimuotoista kuin joulupukin lahjasäkki. Ja hei, jos kuuntelet tarkasti, saatat kuulla jonkun joikaavan… tai ainakin nauravan, kun yrität lausua “gákti” oikein.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:42:55