Etusivu > Saunan ja suomalaisen kulttuurin erottamaton yhteys

#sauna #suomi #kulttuuri #traditio #rentoutuminen #perinne

07.06.2024 21:59

Saunan ja suomalaisen kulttuurin erottamaton yhteys

#sauna #suomi #kulttuuri #traditio #rentoutuminen #perinne
Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele tilanne: On lauantai-ilta Suomessa. Taivas on harmaa, sataa räntää vaakatasossa, ja kaikki on niin suomalaisen melankolista kuin olla ja voi. Mutta sitten tapahtuu jotain maagista. Kaukana metsän siimeksessä, pienessä saunamökissä, alkaa tapahtua. Kyllä, sinä arvasit oikein – sauna lämpenee!

Sauna ei ole vain paikka. Se on suomalaisen sielun koti. Siellä missä muut kansat menevät terapeutille, suomalaiset menevät saunaan. Puhutaanko terapiasta? No, suomalaisessa saunassa istutaan hiljaa, kunnes joku rohkea rikkoo hiljaisuuden lauseella: “Onpa kuuma.” Tämän jälkeen jatketaan hiljaisuutta seuraavat 15 minuuttia. Täydellistä terapiaa, eikö?

Sauna on se paikka, missä suomalaiset kohtaavat elämän suurimmat kysymykset. Esimerkiksi: “Pitäisikö ottaa vielä yksi löyly?” ja “Kuka tuo ne kaljat jääkylmästä järvestä?” Nämä ovat kysymyksiä, joihin suomalaiset ovat kehittäneet vuosien saatossa tarkkaan hiotut vastaukset.

Muistatteko tarinan siitä ulkomaalaisesta, joka yritti ensi kertaa saunaan? Hän astui sisään, istui lauteille ja kysyi: “Missä on höyrykone?” Suomalaiset saivat tästä naurukohtauksen ja vastasivat: “Tämä on aito suomalainen sauna, ei mikään höyrylaiva!”

Suomalaisessa kulttuurissa sauna on ollut mukana kaikissa elämän käännekohdissa. Syntymästä kuolemaan, kirjaimellisesti. Ennen vanhaan lapset syntyivät saunassa, ja kuolleet pestiin siellä viimeistä matkaa varten. Voi siis sanoa, että suomalaiset ovat saunoneet läpi elämänsä – ja sen jälkeenkin!

Entäpä se kuuluisa saunomisen etiketti? Älä luulekaan, että sauna on vain kuuma huone. Se on pyhä paikka, jossa etiketti on tärkeämpi kuin missään Buckinghamin palatsin teekutsuilla. Esimerkiksi: älä koskaan heitä vettä kiukaalle ilman lupaa. Se on kuin yrittäisit kaataa teetä kuningattaren kuppiin ilman hänen suostumustaan. Ja jos kysyt, miksi kiuas on niin tärkeä, vastaus on selvä: se on saunan sydän, sielu ja toisinaan myös mielenkiintoisen keskustelun aihe.

Kun suomalainen sanoo, että “lämpöä riittää”, hän ei tarkoita sitä, että huoneenlämpötila on mukavat 22 astetta. Ei, hän tarkoittaa, että saunan lämpötila on vähintään 90 astetta, ja jos et hikoile jo ajatuksesta, olet joko suomalainen tai erittäin rohkea ulkomaalainen.

Sauna on myös paikka, jossa suomalaiset vapautuvat kaikista estoistaan – kirjaimellisesti. On aivan normaalia, että suomalaiset istuvat siellä alasti vieri vieressä, ja se on täysin hyväksyttävää. Yritäpä tehdä sama jossain Berliinin kahvilassa, ja saatat huomata, että ihmiset eivät olekaan yhtä ymmärtäväisiä.

Sauna ei ole vain rentoutumispaikka; se on suomalainen tapa sanoa: “Elämä on kovaa, mutta niin olen minäkin.” Se on paikka, jossa suomalaiset voivat olla omia itsejään, ilman turhia hienosteluja tai muodollisuuksia. Se on paikka, jossa hiki virtaa, stressi sulaa ja maailma näyttää taas hieman valoisammalta – vaikka taivaalta sataisi räntää vaakatasossa.

Joten, kun seuraavan kerran mietit, mikä tekee suomalaisesta suomalaisen, muista tämä: se on sauna. Se on löyly. Se on hetki, jolloin kaikki maailman murheet haihtuvat höyryksi, ja jäljelle jää vain rauha, hiljaisuus ja lämpö. Ja joskus myös se kylmä olut, jonka joku vihdoin haki järvestä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:00:26