Etusivu > Saunomisen terveysvaikutukset ja perinteet Suomessa #sauna #terveys #perinteet

2024/06/07 19:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Sauna, tuo suomalainen taikakoppi, joka muuttaa tavalliset ihmiset hetkessä punaisiksi rapuiksi. Mutta miksi suomalaiset vapaaehtoisesti sulkeutuvat höyryävään kaappiin, joka muistuttaa enemmän helvetin esikartanoa kuin rentoutumispaikkaa?

Ensinnäkin, saunominen on kuin suomalainen versio meditaatiosta – paitsi että sen sijaan, että istuisit lootusasennossa ja kuuntelisit lintujen laulua, hikoilet itsesi kuivaksi kuin joulukinkku ja kuuntelet kiukaasta kantautuvaa sihinää. Se on täydellinen tapa päästä eroon stressistä ja arjen kiireistä. Ja mikä parasta, sauna ei kysy sinulta vaikeita kysymyksiä, kuten “missä näet itsesi viiden vuoden päästä?” Se vain kuumenee hiljaa ja tarjoaa lämpimän sylin.

Saunomisen terveysvaikutukset eivät ole pelkkää höpinää. Tutkimukset osoittavat, että saunominen voi parantaa verenkiertoa, alentaa verenpainetta ja jopa vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Se on kuin lääkärin määräys, mutta ilman pitkiä jonotusaikoja ja kiusallisia verikokeita. Ja jos olet koskaan miettinyt, miksi suomalaiset elävät niin pitkään, syy saattaa hyvinkin piillä saunan lauteilla – tai sitten he vain piiloutuvat sinne, kun eläkepäivät koittavat.

Perinteet ovat saunassa yhtä tärkeitä kuin löylynheitto. Suomalaiset ovat saunoneet jo vuosisatojen ajan, ja saunan syvin olemus onkin säilynyt melko muuttumattomana. Ennen vanhaan saunassa synnyttiin, pestiin ja parannettiin, ja vaikka nykyään synnyttäminen on siirtynyt enemmän sairaaloihin (onneksi), saunan merkitys on säilynyt. Se on paikka, jossa perheet ja ystävät kokoontuvat, ja jossa olemme kaikki yhtä. Tai ainakin yhtä hikisiä.

Ja kuka voisi unohtaa saunavihtaa, tuota koivunoksista tehtyä mestariteosta, joka näyttää siltä, kuin se olisi suoraan keskiaikaisen kidutusvälinevaraston hyllyltä. Vihtominen on kuitenkin yllättävän rentouttavaa – ainakin sen jälkeen, kun olet saanut selitettyä vieraille, että se ei ole henkilökohtainen hyökkäys vaan perinne. Vihtomisen sanotaan parantavan verenkiertoa ja poistavan kuolleita ihosoluja, mutta se myös toimii loistavana tekosyynä antaa naapurin Pertille kunnon selkäsauna.

Joten seuraavan kerran, kun harkitset saunaan menoa, muista, että et vain hikoile itsesi kuivaksi, vaan osallistut vuosisataiseen perinteeseen, joka on täynnä terveysvaikutuksia ja lämpimiä muistoja. Ja jos mikään muu ei auta, ajattele sitä ilmaisena kasvohoitona – tosin ilman kurkkuviipaleita silmillä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:09:08