Etusivu > Suomalaisen jouluruoan perinteet ja suosikit. #joulu #ruoka #perinteet #suomi

07.06.2024 21:22

Suomalaisen jouluruoan perinteet ja suosikit. #joulu #ruoka #perinteet #suomi
Lukuaika: 2 minuuttia

Kun mietitään suomalaista joulua, emme voi ohittaa yhtä asiaa: ruokaa. Vai pitäisikö sanoa, ruokatarjontaa, joka on niin laaja, että se saisi jopa joulupukin vyön kiristymään!

Aloitetaan vaikka kinkusta. Joulu ilman kinkkua on kuin sauna ilman löylyä – ei vaan toimi. Suomalaiset rakastavat kinkkua niin paljon, että sitä syödään vielä tapaninpäivänäkin, ja ehkä vielä juhannuksena, jos pakastimen pohjalta löytyy unohtunut pala. Kinkun paistaminen on oma rituaalinsa. Talo täyttyy herkullisesta tuoksusta, ja uunin ääressä päivystää enemmän väkeä kuin lätkän MM-finaalissa.

Ja sitten on lanttulaatikko. Tämä on se ruokalaji, joka jakaa kansan kahtia. Toiset rakastavat sitä ja toiset… no, sanotaan vain, että heillä on vaikeuksia ymmärtää, miksi joku haluaisi laittaa suuhunsa makeutetun juureksen. Mutta lanttulaatikko kuuluu joulupöytään yhtä varmasti kuin mummon kysymys: “Joko sinulla on tyttö- tai poikaystävä?”

Rosolli on toinen suomalainen joulupöydän erikoisuus. Tämä punajuuri-peruna-salaatti on niin värikästä, että se näyttää siltä kuin joulukuusi olisi saanut inspiraationsa siitä. Rosolli on myös täydellinen tapa käyttää ylijäämäperunat järkevästi. Tai no, järkevästi ja järkevästi – kuka voi olla varma, onko punajuuren ja perunan yhdistäminen koskaan ollut järkevää?

Kalapöytä on oma lukunsa. Graavikala, savusiika, ja tietenkin se kuuluisa lipeäkala, joka jakaa mielipiteitä yhtä tehokkaasti kuin lanttulaatikko. Lipeäkala on kuin joulun oma pieni arvoitus: Miksi se haisee siltä kuin joku olisi unohtanut sen kellariin vuodeksi? Ja miksi se maistuu samalta? Mutta suomalaiset rakastavat perinteitään, ja lipeäkala on yksi niistä – halusitpa tai et.

Jälkiruoat ovat sitten omaa luokkaansa. Riisipuuro kanelilla ja sokerilla on klassikko, ja mantelin löytäminen siitä on kuin voittaisi joulun lotossa. Paitsi jos olet se, joka joutuu syömään mantelin – silloin saatat miettiä, oliko tämä todella voitto.

Ja tietysti piparkakut ja joulutortut. Piparkakkujen leipominen on yksi niistä asioista, jotka kuulostavat paremmalta teoriassa kuin käytännössä. Koko perhe osallistuu, ja lopputuloksena on jauhojen peittämä keittiö ja muutama pipari, jotka näyttävät enemmänkin modernilta taiteelta kuin syötävältä herkulta. Ja joulutortut – no, niissä on enemmän hilloa lattialla kuin tortun sisällä.

Kun kaikki on syöty, suomalaiset kömpivät sohvalle katsomaan jouluelokuvia ja sulattelemaan tätä ruokamäärää seuraavaan jouluun asti. Ja niin, joulun henki on taas läsnä: yhdessäolo, nauru ja se tunne, että olet syönyt enemmän kuin olisi koskaan ollut tarpeen.

Hyvää joulua, ja muistakaa: syökää kohtuudella – tai ainakin yrittäkää!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:46:07