Etusivu > Suomalaisen saunakulttuurin merkitys nykypäivänä. #sauna #kulttuuri #hyvinvointi #suomessa #perinteet

07.06.2024 13:43

Lukuaika: < 1 minuutti

Jos suomalainen saunakulttuuri olisi elämän komedia, se olisi varmasti saanut jo useamman Oscar-palkinnon. Kuvittele tämä: suomalainen mies, nainen tai karhu, joka hiihtää mökilleen keskellä metsää, avaa saunan oven ja astuu sisään – sillä hetkellä kaikki maailman huolet haihtuvat kuin löyly vesihöyryyn.

Saunaan mennään Suomessa kuin pyhättöön, mutta sen sijaan, että siellä kumarretaan ja hiljennytään, siellä heitetään kiukaalle vettä ja keskustellaan maailmanmenosta. Siis kuka ei haluaisi viettää iltaa alasti hikoillen ja puhuen politiikasta? Saunassa ratkeavat niin perhekiistat kuin maailmanrauhan salaisuudetkin. Kuka tietää, ehkäpä siellä on syntynyt myös suunnitelma seuraavasta hittivitsistä!

Löylyttelyn lomassa voi tehdä monenlaista – esimerkiksi vilvoitella ulkona, käydä avannossa ja ihmetellä, miksi tulikaan talvella Suomeen. Ja kun saunasta astuu ulos, olo on kuin uudestisyntyneellä. Paitsi että nyt on karvainen ja ehkä vähän punainen.

Saunakulttuuri on myös suomalaisen sosiaalisen elämän perusta. Suomalaiset kutsuvat ystävänsä ja naapurinsa saunomaan, ja siellä vietetään monet juhlat. Jos joku kysyy, mitä sauna merkitsee suomalaisille, vastaus on yksinkertainen: kaikki. Se on paikka, jossa voi rentoutua, parantaa mielialaa ja tehdä uusia tuttavuuksia – kaikki ilman vaatteita. Pitäisikö meidän aloittaa tällainen tapa myös kokouksissa? Ehkä pomo olisi rennompi, jos hänellä olisi kuuma kiuas vieressään.

Lopuksi, saunakulttuuri on myös terveyden lähde. Sen sanotaan parantavan verenkiertoa, vähentävän stressiä ja tekevän ihmeitä iholle. Miksi ostaa kalliita kasvovoiteita, kun voi vain hikoilla itsensä kauniiksi? Ja jos saunassa tulee liian kuuma, aina voi hypätä järveen tai lumihankeen – se on kuin suomalainen versio kylmäsuihkusta, mutta paljon dramaattisempi ja viihdyttävämpi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että suomalainen saunakulttuuri on yhtä tärkeä kuin ruisleipä ja mämmi. Se on paikka, jossa voi hikoilla huolet pois, nauraa ystävien kanssa ja välillä ihmetellä, miksi ihmeessä tekee tämän itselleen. Mutta lopulta, se on sen arvoista. Saunassa kaikki on paremmin – paitsi ehkä palovammat, mutta nekin paranevat ajallaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:24:40