Etusivu > Suomalaisen saunakulttuurin vaikutus mielenterveyteen

#sauna #mielenterveys #hyvinvointi #kulttuuri #rentoutuminen

2024/06/07 22:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele tilanne: olet juuri viettänyt pitkän päivän töissä, sähköpostit vilkkuvat vielä verkkokalvoillasi ja ajatukset pyörivät kuin karuselli. Mitä teet? No, suomalaisena tietenkin otat suunnan kohti saunaa. Sauna, tuo suomalainen stressinpoistokone, ihmeiden laite ja painekattila, jossa ihmisen mieli palaa aina takaisin rauhallisille taajuuksille.

On sanottu, että suomalainen ei puhu eikä pukahda, ellei ole saunassa. Siellä se puhekin irtoaa, kun hiki valuu ja löyly kihahtaa. Mutta mitä ihmettä siellä saunassa oikein tapahtuu mielenterveyden kannalta? Onko se vain kuumaa ilmaa vai onko siinä todella jotain taikaa?

Ensinnäkin, saunassa lämpötila nousee sellaisiin lukemiin, että jopa suomalainen sielu sulaa. Tämä lämpö saa kehon rentoutumaan, ja samalla myös mieli alkaa hellittää otettaan arjen huolista. Stressihormonit saavat kyytiä, ja tilalle astuu endorfiinien iloinen joukko. Tiedäthän, endorfiinit, nuo kehon omat ilopillerit, jotka saavat aikaan samanlaisen hyvänolontunteen kuin suklaa, mutta ilman kaloreita!

Toiseksi, sauna on oiva paikka sosiaaliselle kanssakäymiselle – jopa suomalaisille! Saunassa voidaan käydä syvällisiä keskusteluja, kertoa parhaat kalajutut tai vain istua hiljaa ja nauttia toisten seurasta. Tämä yhteisöllisyys on tärkeää mielenterveydelle, sillä ei ole mitään parempaa kuin jakaa hetki toisen ihmisen kanssa, vaikka sitten pyyhkeen hapsujen kera.

Ja kolmanneksi, sauna tarjoaa mahdollisuuden irtautua teknologiasta. Kyllä, luit oikein. Sauna on yksi niistä harvoista paikoista, minne et vie älypuhelinta mukaasi. Ei sähköposteja, ei somea, ei kiirettä. Vain sinä, löyly ja ehkä joku saunatonttu nurkassa. Tämä digitaalinen detox on kuin balsamia aivoille, jotka saavat vihdoin hengähtää.

Mutta entäpä ne, jotka eivät ole vielä kokeneet saunan ihmeitä? Heille voi antaa vain yhden neuvon: rohkeasti lauteille! Aloittelijan kannattaa muistaa, että saunaan ei ole kiirettä. Siellä istutaan niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja välillä voi käydä vilvoittelemassa vaikka lumihangessa. Kyllä, lumihangessa. Se on se suomalainen tapa saada endorfiinit liikkeelle vielä tehokkaammin – vähän kuin hyppäisi avantoon, mutta ilman vettä.

Lopuksi, jos joku vielä epäilee saunan vaikutusta mielenterveyteen, kannattaa muistaa vanha suomalainen sananlasku: “Jos sauna, viina ja terva eivät auta, tauti on kuolemaksi.” Ja vaikka viina ja terva jätettäisiin pois yhtälöstä, sauna yksinään tekee ihmeitä. Joten, hyvät ystävät, nauttikaa saunasta ja antakaa mielenne levätä – ja muistakaa, että löylyä lissää!

#sauna #mielenterveys #hyvinvointi #kulttuuri #rentoutuminen

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:27:09