Etusivu > Suomalaisen saunan merkitys nykyaikaisessa elämässä

#sauna #hyvinvointi #kulttuuri #rentoutuminen #terveys

07.06.2024 22:34

Suomalaisen saunan merkitys nykyaikaisessa elämässä

#sauna #hyvinvointi #kulttuuri #rentoutuminen #terveys
Lukuaika: < 1 minuutti

Istun tässä saunan lauteilla ja mietin, että suomalaiset ovat oikeastaan aika nerokkaita. Kuka muu kuin me keksisi yhdistää hikoilun, kuumat kivet ja vihtomisen terapeuttiseksi kokemukseksi? Saunan merkitys nykyaikaisessa elämässä on vähintään yhtä tärkeä kuin se, että osaa lausua sanan “kalsarikännit” vakuuttavasti.

Nykymaailmassa, jossa stressitasot ovat korkeammalla kuin kahvikupillinen suomalaisen mummon keittämää kahvia, sauna tarjoaa meille paikan, jossa voimme unohtaa arjen kiireet. Ja mikä parasta, se ei vaadi minkäänlaista teknologiaa – paitsi ehkä sen, että osaa laittaa kiukaan päälle ilman, että talosta tulee savupirtti.

Sauna on täydellinen paikka rentoutumiseen. Se on kuin suomalainen versio meditaatiosta, mutta ilman sitä outoa taustamusiikkia ja lootusasentoa. Täällä voimme olla ihan omia itsejämme – tai ainakin niin omia itsejämme kuin voi olla, kun istuu pyyhkeeseen kietoutuneena ja yrittää olla liukastumatta hikihelvetissä.

Mutta ei pidä unohtaa saunan terveysvaikutuksia. On tutkittu, että säännöllinen saunominen voi alentaa verenpainetta, parantaa verenkiertoa ja jopa pidentää elinikää. Siis käytännössä sauna on suomalainen versio terveyseliksiiristä – ja paljon helpompi löytää kuin yksisarvinen tai taikajuoma.

Ja miten olisi sauna sosiaalisena tilana? Se on paikka, jossa voidaan keskustella syvällisiä tai olla hiljaa yhdessä, ilman että kukaan tuijottaa puhelintaan. Sauna on kuin suomalainen olohuone, mutta kuumempi ja vähemmän sohvia. Täällä voidaan ratkaista maailman ongelmat tai vain nauttia toistemme seurasta – ja tietenkin heittää lisää löylyä, koska mitäpä elämä olisi ilman pientä kuumotusta.

Saunan merkitys nykyaikaisessa elämässä on siis moninainen. Se on paikka rentoutumiseen, terveyden ylläpitoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen – ja samalla se tarjoaa meille mahdollisuuden olla ylpeitä suomalaisuudestamme. Joten seuraavan kerran, kun astut saunan lauteille, muista, että olet ottamassa osaa ikiaikaiseen perinteeseen, joka tekee elämästä vähän parempaa, kuumempaa ja hikisempää. Ja jos joku kysyy, miksi saunot, voit aina vastata: “Koska olen suomalainen.”

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:49:45