Etusivu > Suomalaisen saunan terveysvaikutukset ja perinteet #sauna #terveys #perinteet #Suomi #hyvinvointi

07.06.2024 12:18

Suomalaisen saunan terveysvaikutukset ja perinteet #sauna #terveys #perinteet #Suomi #hyvinvointi
Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvitellaanpa tilanne: olet juuri tullut kotiin pitkän päivän päätteeksi. Korkkarit tai kumisaappaat on vihdoin potkaistu nurkkaan, ja päätät suunnata sinne, missä hikikarpalot virtaavat vapaammin kuin suomalainen juhannusjuusto. Kyllä, puhun tietenkin saunasta, tuosta suomalaisen elämän eliksiiristä!

Ensinnäkin, saunan terveysvaikutukset ovat kuin suomalaisen mummon antamat elämänohjeet – niitä on paljon ja ne kaikki ovat hyviä. Tiesitkö, että saunominen voi parantaa sydämen terveyttä? Ei, en tarkoita sitä sydämen, joka hakkaa rinnassa, kun näet naapurin uuden auton. Saunominen voi oikeasti alentaa verenpainetta ja parantaa verenkiertoa. Se on kuin saisi ilmaisen sydänjumpan ilman, että tarvitsee nousta lauteilta!

Entäpä stressin lievitys? Sauna on suomalainen versio kylpylästä, mutta ilman niitä pieniä kurkkuviipaleita silmillä. Saunan lämpö rentouttaa lihaksia ja mieltä. Jos suomalaisten hiljaisuus on joskus ihmetyttänyt sinua, se johtuu luultavasti siitä, että he ovat juuri tulleet saunasta ja ovat liian rentoutuneita puhumaan. Tai ehkä he vain miettivät, mitä sanoa seuraavaksi.

Saunan perinteet ovat toinen juttu, joka ansaitsee maininnan. Onko mitään suomalaisempaa kuin hyppääminen jäiseen järveen saunasta tullessa? Se on kuin tilaisi kylmän suihkun, mutta luonnon omalla tavalla. Tai entäpä saunavihta, tuo oksista tehty taikasauva, jonka avulla voi hakata itsensä terveeksi? Se on kuin urheilua, mutta pysyt paikallaan ja oksat tekevät työn puolestasi.

Ja sitten on tietenkin se kuuluisa saunakalja. Ei ole mitään parempaa kuin istua lauteilla, pyyhkeeseen kietoutuneena, ja nauttia kylmä juoma. Se on suomalainen tapa sanoa: “Hyvin tehty, olet ansainnut tämän.”

Mutta saunan perinteet eivät rajoitu vain juhannukseen ja joulusaunaan. Saunassa voidaan tehdä tärkeitä päätöksiä, juhlia syntymäpäiviä tai vain olla hiljaa yhdessä. Se on paikka, jossa puhutaan suuria ja pieniä asioita, ja kaikki ovat tasa-arvoisia – ainakin niin kauan kuin lauteet kestävät.

Joten seuraavan kerran, kun mietit, miten suomalaiset pysyvät niin terveinä ja onnellisina, muista sauna. Se on enemmän kuin pelkkä kuuma huone, se on elämäntapa, terveyslaitos ja sosiaalinen keskus yhdessä paketissa. Ja kuka tietää, ehkäpä naapurisi uusi auto ei enää tunnukaan niin tärkeältä, kun olet viettänyt hetken suomalaisessa saunassa!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:05:18