Etusivu > Suomalaisen saunomisen merkitys kansalliselle identiteetille

#sauna #identiteetti #perinne #kulttuuri #luonto #hyvinvointi #rakkausluontoon #kansallisaarre #rentoutuminen #yhteisöllisyys #saunakulttuuri #suomalaisuus

2024/06/07 13:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun suomalainen kohtaa ulkomaalaisen, keidenkään ensimmäinen yhteinen puheenaihe ei ole sään puiminen. Ei, ei. Se on sauna. Miksi? Koska suomalaiselle sauna ei ole pelkkä paikka, jossa hikoillaan ja heitetään löylyä. Se on pyhä paikka, jossa kansakunnan syvin olemus paljastuu – kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti.

Sauna on suomalaiselle kuin keittiö italialaiselle tai pubi brittiläiselle. Se on paikka, jossa syntyy suuria ideoita, kerrotaan huonoja vitsejä ja ratkaistaan maailman ongelmat. Saunassa istutaan vieri vieressä, ja yhtäkkiä ne naapurinkin pensasaidan leikkaamisesta syntyneet kinat hikoavat pois. Jos suomalaisessa saunassa ei synny rauhaa, ei sitä synny missään.

Mikä tekee saunasta niin erityisen? Ensinnäkin, me suomalaiset olemme kehittäneet taidon nauttia äärimmäisistä lämpötiloista. Jotkut pitävät meitä hulluna, kun hyppäämme jäiseen järveen saunan jälkeen, mutta se on kuin Suomen oma versio “leffan jälkeisestä popcornista”. Se koukuttaa ja saa meidät tuntemaan itsemme eläväksi. Ja hei, mitä ei rakkauden puolesta tekisi – rakkauden saunaa kohtaan siis.

Sauna ei ole pelkästään rentoutumista varten, se on myös paikka, jossa suomalainen oppii elämän suurimmat totuudet. Kuten sen, että “kiuas” ei ole vain metallimötikkä, vaan kansallinen aarre. Tai sen, että “saunatonttu” ei ole pelkästään satuhahmo, vaan vakavasti otettava osa saunomiskulttuuria. Ja tietenkin sen, että saunassa puhutaan vain silloin, kun on todella asiaa – kuten esimerkiksi siitä, kuinka monta kauhallista vettä kiukaalle on jo heitetty.

Saunassa syntyy myös yhteisöllisyyttä. Voit mennä saunaan ystävien, perheen tai jopa tuntemattomien kanssa. Ei ole väliä, kuka olet tai mistä tulet, kaikki ovat samanarvoisia saunan lauteilla. Ja mikä parasta, saunassa ei ole Wi-Fiä. Tämä tarkoittaa, että kaikki keskittyvät olennaiseen: rentoutumiseen ja toistensa seuraan. Kuinka moni paikka voi nykyään sanoa samaa?

Sauna on myös yhdistelmä suomalaisen rakkaudesta luontoon ja hyvinvointiin. Sauna ja järvi, sauna ja lumihanki, sauna ja vaikka mikä! Me tiedämme, että luonto on paras spa-hoito, ja sauna on luonnon paras kaveri. Ja jos joku kysyy, miksi suomalaiset elävät niin pitkään, voimme aina vastata: “Se on se sauna.”

Kaiken kaikkiaan, sauna on kuin Suomen kansallisluonne tiivistettynä yhteen tilaan. Se on rauhallinen, mutta voimakas. Yksinkertainen, mutta syvällinen. Ja ennen kaikkea, se on kaikille avoin. Joten, kun seuraavan kerran mietit, mikä tekee suomalaisista niin suomalaisia, muista tämä: se on sauna. Ja jos et ole varma, miten sitä käytetään, kysy keneltä tahansa suomalaiselta. He ovat saunomisen asiantuntijoita – ja heillä on siihen myös aika monta vitsiä varastossa.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:30:14