Etusivu > Suomalaiset joulutraditiot ja niiden alkuperä.
#joulu #traditiot #perinteet #historia #Suomi

07.06.2024 17:09

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaiset joulutraditiot: Miksi tontut ovat kaikkialla?

Joulu on Suomessa kuin sauna: lämmin, täynnä perinteitä ja usein mukana on joku, joka ei ymmärrä, miksi kaikki nauravat. Mutta mistä nämä perinteet ovat oikein peräisin? Sukelletaanpa syvälle suomalaisen joulun taikamaailmaan!

Ensinnäkin, tontut. Näitä pieniä punalakkisia veitikoita löytyy joka nurkasta joulun aikaan. Suomalaiset tontut eivät ole pelkästään joulupukin apureita, vaan heillä on oma historiansa. Alun perin tontut olivat talonhaltijoita, jotka pitivät huolen, että karja ei karkaa ja saunan lauteet pysyvät kunnossa. Jos et antanut tontulle puuroa jouluaattona, saattoi olla, että seuraavana aamuna löysit lehmän parvekkeelta ja saunan täynnä lunta.

Entäpä joulusauna? Tämä on suomalaisen joulun kulmakivi, eikä ihme. Mikä olisikaan parempi tapa valmistautua pyhiin kuin istua höyryävässä huoneessa ja keskustella elämästä? Joulusaunan perinne juontaa juurensa muinaisiin aikoihin, jolloin uskottiin, että saunassa asuivat henget, jotka toivat hyvää onnea. Nykyään saunassa asuu lähinnä hikisiä suomalaisia, mutta perinne elää vahvana.

Joulupöytä on toinen suomalaisen joulun klassikko. Kysytäänpä keneltä tahansa suomalaiselta, mikä on joulun tärkein ruoka, ja vastaus on todennäköisesti kinkku. Mutta tiesitkö, että ennen kinkkua suomalaiset söivät jouluna lampaanlihaa? Kinkku tuli kuvioihin vasta 1900-luvun alussa, kun amerikkalaiset elokuvat saapuivat Suomeen ja toivat mukanaan kuvia suurista jouluaterioista. Nyt kinkku on niin olennainen osa joulua, että ilman sitä joulu olisi kuin sauna ilman kiuasta.

Ja sitten on joulukuusi. Tämä ikivihreä symboli ilmestyi Suomeen Saksasta 1800-luvulla. Aluksi vain rikkailla oli varaa joulukuuseen, mutta nyt se löytyy melkein jokaisesta kodista. Kuusen koristelu on koko perheen projekti, ja kuulemma, jos koristeet eivät ole tasapainossa, tontut saattavat tulla korjailemaan niitä yön aikana. Tiedä häntä, mutta ainakin se selittää, miksi koristeet ovat aina eri paikoissa aamuisin.

Lopuksi, jouluvalot. Pimeä talvi tarvitsee valoa, ja suomalaiset ovat kehittäneet tästä taiteenlajin. Valoilla koristellaan kaikki mahdollinen: talot, puut, autot ja joskus jopa lemmikit. Tämä perinne juontaa juurensa vanhaan uskomukseen, että valot karkottavat pahat henget ja tuovat valoa kaamoksen keskelle. Nykyään valot tuovat myös naapurikateutta ja sähkölaskuja, mutta hei, mikäpä jouluperinne ei toisi mukanaan vähän draamaa?

Joten seuraavan kerran, kun istut joulusaunassa tonttulakki päässä ja syöt kinkkua, muista, että olet osa pitkää ja värikästä perinnettä. Ja jos joku kysyy, miksi suomalaiset tekevät näin, voit aina vastata: “Koska tontut käski!”

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:23:12