Etusivu > Suomalaiset juhannusperinteet ja niiden historiallinen tausta. #juhannus #perinteet #historia #Suomi #Kesä #Kulttuuri

07.06.2024 16:47

Lukuaika: 2 minuuttia

Kukapa ei rakastaisi juhannusta? Se on se aika vuodesta, kun suomalaiset suuntaavat mökeilleen, valmiina ottamaan mittaa luonnonvoimista, hyttysistä ja toistensa sietokyvystä. Mutta mistä kaikki alkoi? Sukelletaanpa suomalaisen juhannuksen perinteisiin ja historiaan – ja pidetään samalla huumori mukana matkassa!

Ensinnäkin, juhannus ei olisi juhannus ilman kokkoa. Tai siis, mikäpä olisi parempaa kuin sytyttää valtava nuotio keskellä metsää ja toivoa, että naapurimökin uusi peltikatto on paloturvallinen? Historia kertoo, että juhannuskokkojen polttaminen juontaa juurensa pakanallisista ajoista, jolloin ihmiset uskoivat tulta tarvittavan karkottamaan pahat henget ja hyttyset. Se, että hyttyset yhä parveilevat ympärillämme, kertoo ehkä jotain joko tulen tehokkuudesta tai hyttysten periksiantamattomuudesta.

Sitten on se kuuluisa juhannussauna. Mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa kesän juhlaa kuin sulkea itsesi höyryävään huoneeseen, joka on kuumempi kuin helvetin esikartano ja heittää vettä kiukaalle, kunnes kaikki inhimillinen käsitys mukavuudesta on kadonnut? Saunominen juhannuksena juontaa juurensa muinaisiin puhdistautumisriitteihin, jolloin ihmiset yrittivät pestä pois vuoden aikana kertyneet synnit ja hyttyset. Se, että suomalaiset yhä saunovat juhannuksena, kertoo ehkä jotain joko syntien tai hyttysten määrän kasvusta.

Juhannukseen kuuluu myös taianomaisia perinteitä, kuten juhannustaian tekeminen. Yksi suosituimmista tavoista on kerätä seitsemän erilaista kukkaa ja asettaa ne tyynyn alle. Tämän on tarkoitus tuoda unessa esiin tulevan puolison kasvot. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että nämä taikakeinot on kehitetty aikana, jolloin Netflix ja Tinder eivät vielä tarjonneet helpompia ratkaisuja. Jos unesi täyttyvät hyttysistä ja kokkojen loimusta, voi olla, että kukat olivat väärää lajiketta.

Entäpä juhannusjuomat? Suomalaiset ovat tunnetusti lahjakkaita nautiskelijoita, ja juhannuksena mökkikylmäkaapeista löytyykin enemmän virvoitusjuomia kuin paikallisessa marketissa. Tämä perinne juontaa juurensa muinaisiin aikoihin, jolloin ihmiset uskoivat, että juominen auttaisi saavuttamaan yhteyden luonnonhenkiin ja hyttysiin. Nykyään yhteydenpito hoituu lähinnä kännykällä.

Lopuksi on mainittava juhannustanssit. Tanssiminen juhannuksena on ollut suosittua jo vuosisatoja, sillä se oli oiva tapa tavata ihmisiä ja esitellä uusia tanssiliikkeitä, kuten “hyttysen hätistely” ja “kokon kiertäminen”. Nykypäivänä juhannustanssit ovat siirtyneet enemmänkin mökkiterassille, jossa grillin ja kitaran tahdissa pyöritään ja toivotaan, että naapurit eivät ole valinneet juuri tätä hetkeä hiljaisuutta varten.

Siispä, kun seuraavan kerran sytytät kokkoa, menet saunaan tai keräät kukkia, muista, että nämä perinteet ovat kulkeneet pitkän matkan historian halki. Ja vaikka hyttyset eivät ehkä koskaan katoa, juhannuksen ilot ja muistot kantavat meitä läpi kesän – tai ainakin seuraavaan saunavuoroon asti. Hauskaa juhannusta!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:23:22