Etusivu > Suomalaiset juhannusperinteet ja saunomisen merkitys. #Juhannus #Sauna #Perinteet #Suomi

07.06.2024 16:58

Suomalaiset juhannusperinteet ja saunomisen merkitys. #Juhannus #Sauna #Perinteet #Suomi
Lukuaika: 2 minuuttia

Juhannus on se maaginen aika vuodesta, jolloin suomalaiset pakenevat kaupungeista sankoin joukoin mökeilleen, ja itikat saavat vihdoin ansaitsemansa buffet-pöydän. Tämä keskikesän juhla on täynnä perinteitä, jotka ovat yhtä suomalaisia kuin sisu ja salmiakki. Tärkein niistä on tietysti saunominen, tuo suomalaisen elämän eliksiiri ja maailman ainoa suihku, joka käännetään 200 asteeseen.

Juhannusaattona suomalaiset kokoontuvat veden äärelle, sillä onhan se ainoa aika vuodesta, kun järven pinta on riittävän lämmin – tai ainakin vähemmän jäinen – jotta sinne voi hypätä ilman, että tuntuu kuin olisi hyppäämässä jääkaappiin. Tämä perinne on niin syvällä suomalaisessa DNA:ssa, että jopa kalat katsovat rannalla seisovaa ihmistä ja ajattelevat: “Sehän on taas se aika vuodesta.”

Sauna on juhannuksen pyhin rituaali. Ensin lämmitetään sauna, sitten lämmitetään sauna, ja lopuksi lämmitetään vielä kerran sauna varmuuden vuoksi. Saunaan astuminen on kuin astuisi toiseen ulottuvuuteen, jossa kaikki ongelmat unohtuvat ja ainoa huoli on se, kuinka monta kertaa voi heittää löylyä ennen kuin naapurimökin vanha Erkki tulee oven taakse valittamaan, että hänen saunansa savupiippu on alkanut savuta väärinpäin.

Saunassa istutaan usein hiljaa, mutta joskus joku rohkea heittää ilmoille kysymyksen siitä, mitä kuuluu. Tämä johtaa yleensä siihen, että kaikki muut nyökkäävät hiljaa ja mumisevat jotain epämääräistä, jotta keskustelu ei pääse vahingossakaan liikaa vauhtiin. Kuka nyt haluaisi rikkoa täydellisen hiljaisuuden saunassa? Se olisi kuin yrittäisi keskustella kirjastossa tai kirkossa – täysin sopimatonta.

Kun saunasta vihdoin uskaltaudutaan ulos, on aika hypätä järveen. Tämä tapahtuu yleensä hyvin nopeasti ja äänekkäästi. Vesi on todennäköisesti kylmempää kuin suomalaisten small talk, mutta ei hätää, sillä järvestä palataan nopeasti takaisin saunan lämpöön. Tämä on ikään kuin suomalainen versio kylmä-kuuma -hoidosta, jota tohtori Google suosittelee kaikille vaivoille.

Ja mikä olisi juhannus ilman kokkoa? Suomalaiset kokoontuvat sytyttämään massiivisen nuotion, joka voisi helposti valaista koko naapuruston ja ehkä jopa puolet Ruotsista. Kokon äärellä tunnelma on maaginen – tai ainakin kunnes joku huomaa, että joku toinen on unohtanut tuoda makkarat. Tämä johtaa yleensä siihen, että joku rohkea lähtee kyläkauppaan, joka on tietenkin juhannuksena kiinni. Mutta ei hätää, suomalainen selviytyy kyllä, vaikka sitten syömällä pelkkää sinappia ja leipää.

Juhannus on suomalaisuuden ydinmehua, joka nautitaan mieluiten mökillä, saunan löylyissä, järven rannalla ja hyttysten keskellä. Se on juhla, jossa kaikki on suurta – paitsi keskustelut saunassa. Mutta juuri se tekee juhannuksesta niin erityisen ja suomalaisen sydämen juhlan. Hyvää juhannusta, ja muista, että saunassa on aina tilaa yhdelle löylykauhulle lisää!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 10:58:49