Etusivu > Suomalaiset kansanperinteen tarinat ja myytit

#SuomalainenKulttuuri #Kansanperinne #Myytit #Tarut

07.06.2024 15:54

Suomalaiset kansanperinteen tarinat ja myytit

#SuomalainenKulttuuri #Kansanperinne #Myytit #Tarut
Lukuaika: 2 minuuttia

Suomen metsiä halkoessa saattaa törmätä mitä kummallisimpiin tarinoihin ja myytteihin, jotka ovat kulkeneet suusta suuhun sukupolvien ajan. Niistä osa on niin hämmentäviä, että on vaikea sanoa, ovatko ne totta vai pelkkää saunan lauteilla syntynyttä savun keksintöä. Vaan eipä siinä, suomalainen kansanperinne on täynnä uskomattomia kertomuksia, joissa vilisee maahisia, jättiläisiä ja tietysti se legendaarinen Väinämöinen, joka lauloi kivetkin irti maasta. Ja arvatkaa mitä? Näissä tarinoissa on enemmän käänteitä kuin suomalaisessa säässä.

Aloitetaanpa vaikka maahisista. Maahiset ovat pieniä, näkymättömiä olentoja, jotka elävät maan alla. He tykkäävät tanssia juhannusyönä ja varastaa suomalaisten karjalanpiirakat, jos niitä erehtyy jättämään ulos jäähtymään. Maahisten kerrotaan myös olevan mestareita piilottamaan tavaroita, joten jos avaimet ovat hukassa, syyttäkää maahisia. Tosin, kun ne lopulta löytyvät jääkaapista, voi syyllinen olla myös se viime yönä kylässä käynyt ystävä, jonka nimi on Alko.

Entäpä sitten hiidet? No, hiidet ovat vähän kuin suomalainen versio Marvelin supersankareista, mutta vähemmän lihaksikkaita ja enemmän kieroja. Hiidet asuvat yleensä vuorilla ja rakastavat tehdä kepposia ihmisille. He voivat esimerkiksi liikuttaa maitoa jääkaapista keittiön pöydälle tai vaihtaa TV-kanavaa juuri, kun lempiohjelmasi huippukohta on alkamassa. Jos tunnet olosi joskus hieman vainoharhaiseksi, se voi johtua siitä, että hiidet ovat päättäneet pitää sinua tämän viikon projektinaan.

Jättiläiset, nuo suomalaisen kansanperinteen isoimmat kaverit, eivät suinkaan ole unohtuneet. Jos näet järven, jonka keskellä on iso kivi, voit olla varma, että joku jättiläinen on heittänyt sen sinne kiusallaan. Jättiläiset olivat tunnettuja siitä, että he rakensivat saaria ja mäkiä vain yhdellä kädenheilautuksella. Heillä oli myös tapana kilpailla siitä, kuka pystyi heittämään suurimman kiven kauimpana sijaitsevan naapurin pihaan. Että jos ihmettelette, miksi Suomessa on niin paljon järviä, niin kiittäkää jättiläisiä. Tai no, jättiläisten ja jääkauden yhteispeliähän se taitaa olla, mutta eihän nyt pilata hyvää tarinaa faktoilla.

Ja sitten, tietysti, on Väinämöinen. Väinämöinen on suomalaisen mytologian ykköstähti, joka osasi soittaa kanteletta niin kauniisti, että jopa metsän eläimet pysähtyivät kuuntelemaan. Väinämöinen oli myös varsinainen tietäjä, joka tiesi enemmän loitsuja kuin Harry Potter konsanaan. Hän oli niin taitava, että onnistui laulamaan itsensä ulos vaikeuksista – kirjaimellisesti. Väinämöinen on myös se tyyppi, joka keksi suomalaisille saunan, joten voimme kaikki kiittää häntä siitä, että meillä on paikka, missä voimme juoda olutta ja heittää löylyä.

Lopuksi, on syytä mainita, että suomalaiset kansanperinteen tarinat ja myytit ovat täynnä elämää suurempia hahmoja ja tapahtumia. Niitä kuunnellessa ja kertoessa voi helposti unohtaa arjen kiireet ja uppoutua maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Niin ja hei, jos joku tarjoaa sinulle mahdollisuuden lähteä juhannuksena metsään etsimään maahisia, tartu tilaisuuteen. Ja muista ottaa karjalanpiirakoita mukaan, etteivät maahiset jää nälkäisiksi.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 10:43:31