Etusivu > Suomalaiset kansanperinteet ja niiden merkitys nykypäivänä
#kansanperinne #suomikulttuuri #nykypäivä

2024/06/07 23:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvittele itsesi saunassa keskellä metsää, järvi kimmeltää vieressä ja hyttyset yrittävät tehdä sinusta illallista. Tiedät, että olet juuri suomalaisten kansanperinteiden ytimessä. Saunominen on suomalaisille pyhä rituaali, jossa yhdistyvät hiki, vesi ja mahdollisuus keskustella syvällisiä – tai sitten vain hiljaa istua ja kuunnella, kuinka puukiukaan löylyt sihisevät.

Mutta saunominen on vain jäävuoren huippu! Suomalaiset kansanperinteet ulottuvat paljon syvemmälle. Otetaan vaikka juhannus: päivä, jolloin suomalaiset uskovat, että hyvät asiat tapahtuvat, jos vain tarpeeksi hyppii alasti järveen ja tanssii kokkojen ympärillä. Kuinka moni muu kansakunta viettää keskikesän juhlaa polttamalla suurta tulta ja toivoo, ettei palokunta ilmesty paikalle?

Ja entäpä sitten suomalainen ruokakulttuuri? Mämmi, tuo tumma ja hieman epäilyttävä jälkiruoka, joka näyttää siltä kuin se olisi jäänyt kaappiin liian kauan. Mutta kerran vuodessa, pääsiäisen aikaan, suomalaiset kaivavat mämmin esiin ja nauttivat sen kerman ja sokerin kera – koska kuka voi vastustaa perinnettä, joka on kestänyt vuosisatoja. Sama pätee kalakukkoon, joka on käytännössä piirakka, mutta täytteenä on enemmän kalaa kuin keskimääräisessä meressä.

Sitten meillä on vielä suomalainen sisu, kansallinen ylpeydenaihe, joka on yhtä suomalainen kuin salmiakki. Sisu on sitä, että jatkat eteenpäin, vaikka olisit keskellä lumimyrskyä ja pakkasta on enemmän kuin pakastimessa. Se on sitä, että kipuat mäkeä ylös, vaikka suksi lipsuu ja kädet ovat jäässä. Sisua ei voi selittää, se täytyy kokea – mieluiten talven kylmimpänä päivänä.

Nykyään, kun maailma muuttuu nopeammin kuin mummon villasukat, kansanperinteet tarjoavat meille ankkurin. Ne ovat kuin vanhan ajan GPS, joka auttaa meitä navigoimaan elämän karikoissa ja muistuttaa, mistä olemme tulleet. Vaikka teknologia kehittyy ja kaupungit kasvavat, suomalaiset kansanperinteet pysyvät – ja hyvä niin. Ne tuovat meille lohtua, iloa ja joskus naurun, kun muistamme, että joskus paras tapa juhlia elämää on hyppiä alasti järveen keskellä yötä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:07:55