Etusivu > Suomalaiset kansanperinteet ja niiden vaikutus nykypäivään.

#kulttuuri #suomiperinne #historia #nykypäivä #suomiylpeys

2024/06/07 15:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun puhutaan suomalaisista kansanperinteistä, ei voi olla mainitsematta saunaa. Sauna on suomalaiselle kuin älypuhelin teinille – jos se katoaa, ei enää tiedä, mitä elämällään tekisi. Saunassa suomalainen rentoutuu, puhdistautuu ja pohtii syvällisiä asioita, kuten minkä väriset sukat sitä huomenna laittaisi.

Mutta sauna ei ole ainoa asia, joka on pysynyt suomalaisen sielunmaisemassa. Kuinka moni meistä onkaan tanssinut juhannusyönä sateessa, yrittäen pitää juhannuskoivut pystyssä? Ja miksi muuten suomalainen ei koskaan unohda viedä niitä koivuja oven pieleen? Koska sehän olisi kuin jättäisi sukat jalkaan suihkuun mennessä – yksinkertaisesti väärin.

Sitten on se kuuluisa suomalainen sisu. Se on kuin supervoima, joka aktivoituu, kun elämä heittää eteen tarpeeksi monta mutkaa. Sisun voimin suomalainen keksii, miten kiivetä jäätynyttä mäkeä kahdella suksella ja yhdellä sauvalla. Ei sillä, että se olisi erityisen järkevää, mutta hei, sisu on sisu.

Entäpä suomalaiset ruokatottumukset? Kuka muu kansa voisi ylpeillä siitä, että heidän kansallisruokansa näyttää enemmän vitsiltä kuin oikealta ruokalajilta? Mämmi, tuo tumma ja mystinen herkku, joka aiheuttaa ulkomaalaisissa sekä hämmennystä että hilpeyttä. Mutta suomalainen syö mämmiä ylpeänä, kuin se olisi maailman seitsemäs ihme.

Suomalainen kansanperinne näkyy myös kielessä. Miten muuten selittäisi sen, että meillä on sana “kalsarikännit”? Se on erityinen tilanne, jossa suomalainen nauttii alkoholijuomia kotonaan alushoususillaan. Tämä konsepti on niin nerokas, että jopa ulkomaalaiset ovat alkaneet käyttää sitä.

Ja jos puhutaan suomalaisista perinteistä ilman mainintaa talvesta, niin se olisi kuin yrittäisi selittää lumiukkoa ilman porkkananenää. Talvi on suomalaiselle sekä rakas että vihattu. Joka vuosi odotamme kauniita lumisia maisemia, mutta kun lumi sitten sataa viidettä kuukautta putkeen, alamme miettiä, olisiko ehkä pitänyt muuttaa jonnekin, missä aurinko näkyy useammin kuin kerran vuodessa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset kansanperinteet ovat kuin vanhat, mutta rakkaat villasukat – vähän kuluneet ja joskus kutittavat, mutta ne tuovat mukanaan lämpöä ja turvallisuutta. Ne muistuttavat meitä siitä, mistä tulemme ja miksi olemme juuri sellaisia kuin olemme. Ja vaikka maailma muuttuu, suomalainen kansanperinne pysyy mukana, muistuttaen meitä siitä, että elämän tärkeimmät asiat ovat usein niitä yksinkertaisimpia – kuten sauna, sisu ja kalsarikännit.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:10:11