Etusivu > Suomalaiset kansantarut ja niiden vaikutus nykykulttuuriin

#kansantarut #kulttuuri #historia #suomi #nykykulttuuri

2024/06/07 11:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvitellaanpa tilanne: istut metsässä nuotion äärellä, hyttyset ovat päättäneet pitää kokoontumisen juuri sinun ympärilläsi, ja joku alkaa kertoa tarinaa. Ei, kyse ei ole siitä, että naapurin Pertti kertoo taas kalajuttujaan. Puhun suomalaisista kansantaruista! Ne ovat kuin Suomen oma Netflix, mutta ilman kuukausimaksuja ja spoilerivaroituksia.

Suomalaiset kansantarut ovat täynnä kiehtovia hahmoja, kuten Väinämöinen, joka oli kuin muinainen suomalainen versio Gandalfista – mutta ehkä hieman enemmän kaljaa nauttinut. Ja sitten meillä on Lemminkäinen, joka oli kuin suomalainen James Bond, mutta ilman Aston Martinia ja ehkä vähän enemmän saunomista.

Nämä tarinat eivät suinkaan ole jäänet vain historian hämäriin. Ne ovat yhä läsnä nykykulttuurissamme. Otetaan esimerkiksi suomalainen sauna. Se on kuin suomalainen versio Rooman gladiaattoriareenasta, jossa jokainen yrittää kestää kuumuutta mahdollisimman pitkään. Ja kuka voisi unohtaa juhannuksen, jolloin suomalaiset uskovat, että hyppäämällä seitsemän kukkaa yli, löydät tulevan puolisosi? Mutta hei, se on silti parempi metodi kuin Tinder.

Mene suomalaiselle festarille, ja näet Väinämöisen henkiin heränneenä – eli sen kaverin, joka soittaa kitaraa leirinuotiolla ja väittää tuntevansa kaikki sanat kaikkiin lauluihin. Ja kun joku puhuu suomalaisesta sisusta, he eivät tarkoita vain kestävyyttä, vaan myös sitä, että pystyt katsomaan ulos ikkunasta juhannusyönä ja sanomaan: “Ei se nyt niin valoisaa ole.”

Nykykulttuurissamme kansantarut näkyvät myös popkulttuurissa. Elokuvissa ja kirjoissa vilisee viittauksia Kalevalaan, ja kuka voisi unohtaa ne lukemattomat suomalaiset metallibändit, jotka laulavat muinaisista sankareista ja myyttisistä olennoista? Se on kuin suomalainen versio Disney-prinsessoista, mutta ehkä vähän enemmän tulta ja tappuraa.

Ja vaikka emme ehkä enää usko metsänpeittoon tai haltijoihin (paitsi ehkä 3 promillen jälkeen), suomalaiset kansantarut antavat meille rikkaan kulttuuriperinnön, joka yhdistää menneisyyden nykyhetkeen. Ne ovat kuin suomalainen versio “Game of Thronesista”, mutta ilman lohikäärmeitä ja ehkä vähän enemmän kalakukkoa.

Joten seuraavan kerran, kun istut nuotion äärellä tai festareilla, muista: suomalaiset kansantarut ovat yhä keskuudessamme. Ja jos joku alkaa kertoa tarinaa Väinämöisestä, kuuntele tarkasti – saatat oppia jotain uutta… tai ainakin nauttia hyvästä tarinasta ja muutamasta naurun pyrskähdyksestä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:11:35