Etusivu > Suomalaiset perinteiset juhannustavat ja niiden merkitys

#juhannus #suomiperinteet #keskikesä #suomalaisuus

2024/06/07 18:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun kesäkuun aurinko vihdoin suostuu paistamaan yötä myöten, on suomalaisen aika kaivaa esiin kukkaseppele ja viettää juhannusta – tuota maagista keskikesän juhlaa, jolloin saunasta tulee toinen olohuone ja grilli kuumenee enemmän kuin mummon villasukat. Juhannus on suomalaisille vähän kuin joulu, mutta ilman piparkakkuja ja pukin partaa – ja enemmän hyttysiä.

Ensimmäinen merkki juhannuksen saapumisesta on, kun kansa alkaa massoittain suunnata mökeilleen. Mökkimatka onkin suomalaisen pyhiinvaellus, jossa auton takapenkki täyttyy saunakamoista, makkarapaketeista ja järkyttävistä määristä hyttysmyrkkyä. Jos mökki sattuu sijaitsemaan jonkin matkan päässä, on myös perinteinen “kiroilu ruuhkassa” -rituaali suoritettava. Tiesitkö muuten, että suomalainen voi kiroilla 37 eri tavalla pelkästään sanalla “perkele”?

Kun mökki on saavutettu, alkaa juhannussaunan lämmitys. Saunan merkitys juhannuksena on kuin sinappi grillimakkarassa – ilman sitä juhla tuntuu laimealta. Sauna on suomalaisen mielen peili ja höyryävä sielunhoitola, jossa huolet ja murheet hikoillaan pois. Ja mitä olisi juhannussauna ilman vihtaa? Vihta on suomalaisen oma versio ruoskimisesta – hellävarainen tapa muistuttaa itseään siitä, että elämä ei ole pelkkää auringonpaistetta.

Saunan jälkeen on vuorossa juhannuskokko, tuo suomalaisen juhannuksen liekehtivä symboli. Kokon tarkoitus on paitsi valaista yötöntä yötä, myös ajaa pois pahat henget ja hyttyset – mikäli jälkimmäinen olisi mahdollista. Koko on suomalaiselle kuin olympiatuli, pyhä ja koskematon, kunnes se hiipuu yön pikkutunneilla.

Juhannukseen kuuluu myös maagisia uskomuksia. Yksi perinteisimmistä on seitsemän kukan kerääminen ja tyynyn alle laittaminen. Tämän taianomaisen toimenpiteen sanotaan paljastavan tulevan puolison unessa. Tosin, useimmiten tuloksena on vain heinänuhainen nenä ja uneton yö, mutta hei, se on osa juhannuksen taikaa!

Grillimakkara ansaitsee oman kappaleensa, sillä juhannus ilman makkaraa on kuin sauna ilman löylyä. Makkaran grillaus on tarkkaa puuhaa, ja jokaisella suomalaisella on oma salainen reseptinsä – yleensä siihen sisältyy ainakin kilo sinappia ja pari palanutta sormea. Makkaran kyytipojaksi nautitaan tietenkin perinteistä suomalaista olutta, sillä mikäpä olisi parempi tapa viettää keskikesää kuin nauttia kylmä huurteinen järvimaisemassa, hyttysten kanssa kilpaa juoden?

Lopuksi, juhannus huipentuu yöttömään yöhön, jolloin aurinko ei koskaan laske. Tämä on suomalaiselle vähän kuin luonnon oma ilotulitusnäytös. Yötön yö on taianomainen hetki, jolloin kaikki tuntuu mahdolliselta – paitsi tietenkin hyttysiltä pakeneminen. Silloin suomalainen istuu laiturin nokassa, katsoo järvelle ja miettii, kuinka onnekas onkaan saadessaan elää tässä kauniissa maassa, jossa juhannus yhdistää kansan ja luonnon.

Joten kun seuraavan kerran mietit, mitä juhannus merkitsee suomalaisille, muista nämä pienet, mutta tärkeät perinteet. Ne ovat kuin suolanmuruja elämän perunamuusissa – pieniä, mutta erittäin maistuvia. Hauskaa juhannusta kaikille!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:28:31