Etusivu > Suomalaiset runot ja niiden vaikutus nykypäivän kirjallisuuteen #kirjallisuus #runous #Suomi

2024/06/07 23:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele hetki, että suomalaiset runot ovat kuin saunan kiuas – ne saavat meidät hikoilemaan tunteiden kiemuroissa ja samalla puhdistavat sielumme. Ja kyllä, saunan lauteilla istuessa ja löylyä heittäessä voi mieleen tulla myös muutama omalaatuinen säkeistö!

Suomalaisen runouden historia on pitkä ja kunniakas, aivan kuin isoisoisoisäsi, joka aikoinaan hiihti kouluun kesät talvet. Kalevalan myyttiset runot nostivat suomalaisten sukat makkaralle ennen kuin joku keksi, että villasukat voi myös vetää jalkaan suorina. Näiden ikiaikaisten runojen vaikutus näkyy yhä nykypäivän kirjallisuudessa – vaikkapa silloin, kun joku runoilija yrittää keksiä modernin version “Sampo” sanasta ja päätyy kirjoittamaan siitä, miten kahvinkeitin on arjen taikaa.

Onhan se nyt selvää, että suomalaiset runot ovat vaikuttaneet nykypäivän kirjallisuuteen enemmän kuin mummon lanttulaatikko joulupöytään. Ilman Eino Leinoa ja hänen tunteellisia säkeistöjään, moni nykykirjailija saattaisi kirjoittaa vain kuivakasta säästä ja siitä, miten naapurin kissa kävi taas pihalla. Sen sijaan, nykykirjailijat ammentavat runojen syvällisyydestä ja kauneudesta, tuoden esiin tunteita, jotka ovat yhtä voimakkaita kuin hyttysparvi juhannusyönä.

Ja mitä olisi suomalainen runous ilman luontoa? Aivan kuin yrittäisi keittää perunoita ilman vettä – ei hyvä idea. Nykypäivän kirjallisuudessa luonnon kuvaaminen on yhä tärkeää, ja se on perintöä niistä ajoista, kun runoissa kerrottiin tuntureista, järvistä ja metsistä niin kauniisti, että lukija melkein kuuli tuulen huminan ja lintujen laulun. Nykykirjailijat osaavat yhdistää luonnonkuvaukset moderneihin teemoihin, jolloin syntyy jotain aivan yhtä raikasta kuin aamukasteinen niitty.

Runojen muotokieli ja rytmi ovat myös antaneet nykypäivän kirjallisuudelle sellaisia työkaluja, että niillä kirjoittaisi vaikka kauppalistan runomitassa. Kokeilepa seuraavan kerran kirjoittaa ostoslistasi näin: “Perunaa, porkkanaa, purjoa pyöreää, kahvia, kanaa, maitoa myöhäistä.” Huomaat pian, että kauppareissu muuttuu runolliseksi seikkailuksi!

Lopuksi, kun katsotaan suomalaisten runojen vaikutusta nykypäivän kirjallisuuteen, voidaan todeta, että ne ovat kuin vanhat kunnon pieruvitsit – aina yhtä ajankohtaisia ja aina yhtä tärkeitä. Ne ovat antaneet meille sanoja, tunteita ja kuvia, jotka rikastuttavat kirjallisuutta ja tekevät elämästä hieman kauniimpaa, vähän hauskempaa ja paljon syvällisempää. Joten seuraavan kerran, kun törmäät suomalaiseen runoon, muista arvostaa sen vaikutusta – ja ehkä heitä perään pieni löyly.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:10:35