Etusivu > Suomalaisten muinaistarujen vaikutus nykykirjallisuuteen #kirjallisuus #muinaistaru #kulttuuri

07.06.2024 23:04

Suomalaisten muinaistarujen vaikutus nykykirjallisuuteen #kirjallisuus #muinaistaru #kulttuuri
Lukuaika: < 1 minuutti

Mitä tapahtuu, kun suomalaiset muinaistarinat kohtaavat nykykirjallisuuden? No, siinä syntyy sukkahousuja käyttävä Väinämöinen, joka keskustelee kännykällä Kalevalan sankarien kanssa! Kyllä, suomalaisen muinaistaruston ja nykykirjallisuuden yhteentörmäykset ovat kuin suomalainen sauna, jossa vihta ja älypuhelin kohtaavat.

Suomalaiset muinaistarinat, kuten Kalevala, ovat antaneet meille eeppisiä sankareita, jotka soutavat kanteleitaan pitkin Saimaan selkää. Mutta mitä tapahtuu, kun nämä legendat astuvat nykyaikaan? Kuvittele Väinämöinen tilaamassa Uberia, Lemminkäinen Tinderissä ja Louhi päivittämässä Instagramiaan. Siinä on sitä jotakin, sanon minä!

Nykykirjailijat ovat ottaneet nämä muinaiset tarinat ja antaneet niille modernin twistin, aivan kuin olisivat lisänneet wasabia karjalanpiirakkaan. Esimerkiksi Johanna Sinisalon teoksissa Kalevalan myytit saavat uusia merkityksiä nykypäivän kontekstissa. Ja miksi eivät saisi? Onhan suomalaisessa kansanperinteessä niin paljon herkullista materiaalia, että siitä riittää inspiroimaan vaikka koko maailman kirjailijoita – ja ehkä jopa Martti Servo & Napanderin seuraavaa hittiä.

Eikä unohdeta Sampo-legendaa. Modernissa kirjallisuudessa Sampo voisi yhtä hyvin olla startup-yritys, joka jakaa onnea ja vaurautta digitaalisessa muodossa. “Sampo 2.0 – Onnea ja menestystä yhdellä klikkauksella!” Kyllä siinä Louhi katsoisi kateellisena, kun hänen Lumotut Luolat-sovelluksensa jäisi kakkoseksi.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Nykykirjallisuus on ottanut myös hieman rennomman otteen näihin taruihin. Kuvittele Paavo Väyrynen kirjoittamassa kirjaa, jossa Ilmarinen nikkaroi robottikanteleen ja Aino voittaa MasterChefin karjalanpiirakkareseptillään. Kyllä, suomalaisessa kirjallisuudessa taivas on rajana – ja joskus se taivas on täynnä revontulia ja mörrimöykkyjä.

Ja vaikka suomalaiset muinaistarinat ovat olleet olemassa jo vuosisatoja, niiden vaikutus näkyy yhä vahvemmin nykykirjallisuudessa. Onko tämä hyvä vai huono asia? Se on kuin kysyisi, onko parempi juoda kahvia vai teetä – molemmilla on omat kannattajansa, mutta lopulta molemmat tekevät sinusta vain hieman enemmän suomalaisen.

Joten seuraavan kerran, kun luet kirjaa ja törmäät Väinämöiseen, joka käyttää sähköpotkulautaa, muista, että suomalaiset muinaistarinat elävät ja voivat hyvin – ja ne ovat saaneet päivityksen, joka on vähintäänkin yhtä tuore kuin juuri leivottu ruisleipä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 10:45:33