Etusivu > Suomalaisten perinteiset juhannustavat ja uskomukset.
#Juhannus #Suomi #Kulttuuri #Perinteet #Kesä #Kokko

07.06.2024 18:01

Suomalaisten perinteiset juhannustavat ja uskomukset.
#Juhannus #Suomi #Kulttuuri #Perinteet #Kesä #Kokko
Lukuaika: 2 minuuttia

Kun aurinko ei laske ja hyttyset ovat päättäneet, että ihmisveri on tämän illan fine dining, tiedät, että juhannus on saapunut Suomeen. Tämä maaginen kesäpäivä on täynnä perinteitä, jotka ovat niin suomalaisia, että ne saavat saunan tuntumaan vain kevyeltä alkuverryttelyltä. Astu kanssani juhannuksen maailmaan, jossa kokot palavat, taikayrtit kerätään ja mökki ilman sisävessaa on luksusta.

Kokko, tuo suomalainen versio kokovartalogrillauksesta, on juhannuksen keskipiste. Ei, kokko ei ole uusi superfood tai trendikäs kahvila Helsingissä, vaan valtava nuotio, jonka ympärille koko kylä kerääntyy. Koko kylä, paitsi tietenkin ne, jotka ovat liian kiireisiä keräilemään hyttysenpistoja. Kokon äärellä lauletaan, tanssitaan ja ihmetellään, miksi kukaan ei muistanut tuoda kastiketta makkaroiden lisäksi.

Juhannuksena myös uskomukset nousevat pintaan kuin hyvin kohonnut pullataikina. Yksi vanhimmista on maaginen seitsemän kukan taika. Tiedäthän, se jossa sinun täytyy kerätä seitsemän erilaista kukkaa ja laittaa ne tyynyn alle yön ajaksi. Herätessäsi näet sitten unessa tulevan puolisosi. Jos näet unta naapurisi kissasta, kannattaa ehkä miettiä kahdesti, mitä kukkia oikein keräsit.

Ja tietenkin, ei juhannusta ilman saunaa. Sauna on suomalaiselle pyhä paikka, jossa voi parantaa kaikki elämän murheet – paitsi ehkä täydellisen grillimakkaran paistamisen salaisuuden. Juhannussauna on erityinen, sillä sinne mennään usein alasti, hyttysiä uhmaten ja koivunoksilla itseään huitoen. Se on kuin suomalainen versio extreme-urheilusta, jossa kilpaillaan siitä, kuka kestää kuumuutta kauemmin ja kuka löytää ensimmäisenä tiensä järveen vilvoittelemaan.

Puhumattakaan siitä, että juhannuksena on tapana tehdä taikoja. Yksi suosituimmista on kurkistaa kaivoon tai lähteeseen keskiyöllä. Jos vedestä näkyy oma peilikuva, se tarkoittaa, että elät vielä ainakin yhden juhannuksen lisää. Jos näet sammakon, se voi tarkoittaa, että on aika vaihtaa juomavettä.

Ja mikä juhannus olisi ilman ruokaa? Perinteinen juhannusmenu koostuu uusista perunoista, sillistä ja tietenkin grillimakkaroista. Uudet perunat ovat niin tärkeitä, että niiden puuttuminen voisi johtaa kansalliseen kriisiin. Silliä syödään, koska mitäpä muutakaan voisi tehdä kalalla, joka näyttää siltä kuin se olisi nähnyt parempiakin päiviä. Ja grillimakkara on se juhannuksen sankari, joka palaa ulkoa mutta pysyy raakana sisältä. Se on kuin elämä itse – joskus täydellinen, joskus vähän raaempi kokemus.

Juhannus on siis lyhyesti sanottuna suomalaisuuden ylistyslaulu. Se on hetki, jolloin unohdamme arjen harmaat sävyt ja annamme luonnon, tulen ja taikojen viedä meidät mukanaan. Ja vaikka hyttyset saattavatkin voittaa taistelun, juhannuksen taika ja perinteet vievät aina voiton. Joten nosta malja ja hyppää kokkoon – tai ainakin sen ympärille.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:50:15