Etusivu > #Suomalaisuus #Kansanperinne #Kulttuuri #NykyajanMerkitys

07.06.2024 22:55

#Suomalaisuus #Kansanperinne #Kulttuuri #NykyajanMerkitys
Lukuaika: 2 minuuttia

Oletko koskaan miettinyt, miksi suomalaiset ovat hiljaa saunassa? Ei, se ei johdu siitä, että meillä olisi puutetta puheenaiheista. Se johtuu siitä, että olemme kansa, joka osaa arvostaa hiljaisuuden syvää, filosofista merkitystä – ja ehkä myös siitä, että olemme liian kiireisiä keskittymään siihen, kuka kaataa seuraavan löylykauhallisen vettä kiukaalle.

Suomalaisuus on kuin hyvin kypsytetty sahti: se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen. Meidät tunnetaan siitä, että osaamme nauraa itsellemme, ja mikäs sen parempi tapa kuin kertoa tarinoita omista kommelluksistamme. Kuten esimerkiksi siitä kerrasta, kun yritimme selittää ulkomaalaisille ystävillemme, miksi juhannuskokko on niin tärkeä perinne. “No katsos, me poltamme suuren nuotion ja tanssimme sen ympärillä hyttysten keskellä, koska… no, koska olemme suomalaisia!”

Kansanperinteemme on täynnä tällaisia helmiä. Otetaan esimerkiksi karjalanpiirakka. Se ei ole vain ruoka, se on taideteos, jonka valmistaminen vaatii taitoa, kärsivällisyyttä ja ripauksen mummon salaista taikinaa. Ja kun puhumme mummoista, kuka voisi unohtaa mummon opettamat vanhat sananlaskut, kuten “Ei se pelaa, joka pelkää” tai “Aika tavaran kaupitsee”? Näitä viisauksia sovelletaan edelleen nykypäivänä, vaikka joskus tuntuukin, että aika kaupitsee enemmän stressiä kuin tavaraa.

Nykyajan merkitys suomalaisuudessa onkin siinä, että osaamme yhdistää perinteet ja modernin elämän saumattomasti. Yksi päivä saatamme istua metsämökissä kuunnellen hiljaisuutta ja seuraavana päivänä olemme keskellä kaupunkia, nauttien urbaanista sykkeestä. Tämä kyky mukautua ja omaksua uusia asioita on meidän supervoimamme. Ja jos joku kysyy, miten suomalaiset selviävät talven pimeydestä, vastaamme ylpeästi: “Kahvilla ja mustalla huumorilla.”

Meidän kulttuurimme on kuin monikerroksinen karkki: päältä kovaa, mutta sydämeltään pehmeää ja makeaa. Ja kun puhutaan makeasta, emme voi unohtaa salmiakkia. Salmiakki on suomalaiselle sielulle mitä villasukat ovat jaloille – lohtua ja lämpöä. Jos haluat todella ymmärtää suomalaisuutta, kokeile salmiakkia. Jos selviydyt siitä ensimmäisellä kerralla, olet jo matkalla kohti suomalaisten sydämiä.

Lopuksi, suomalaisuus on parhaimmillaan yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Olipa kyseessä sitten talvitalkoot tai kesäjuhlat, me tiedämme, miten kääritään hihat ja tehdään hommat yhdessä. Ja vaikka välillä tuntuisi siltä, että maailma on sekaisin, voimme aina luottaa siihen, että suomalaiset löytävät keinon tehdä elämästä hieman hauskempaa, vähän hullumpaa ja aina yhtä sydämellistä.

Niinpä seuraavan kerran, kun joku kysyy sinulta, mitä suomalaisuus merkitsee, voit vastata hymyillen: “Se on elämää saunan, salmiakin ja sarkasmin välillä.”

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:17:48