Etusivu > Suomen juhannusperinteet ja niiden merkitys nykyajassa. #Juhannus #Perinteet #Suomi

07.06.2024 11:10

Lukuaika: 2 minuuttia

Ah, juhannus! Se aika vuodesta, jolloin suomalaiset kokoontuvat mökeilleen, saunoihin ja järvien rannoille juhlien valon voittoa pimeydestä. Jos joku ulkomaalainen eksyy Suomeen juhannuksena, hän saattaa luulla, että meillä on käynnissä kansallinen saunamaraton ja että järvessä lilluminen on jonkinlainen arvokas urheilulaji.

Perinteet? Tottakai! Otetaan esimerkiksi juhannuskokko. Mikään ei tuo kansaa yhteen niin kuin massiivinen liekehtivä kasa puuta, joka poltetaan keskellä yötä. Onko sillä syvällinen merkitys? Ehkä. Mutta todennäköisesti se on vain hyvä tekosyy päästä eroon talven aikana kertyneistä risuista. “Risut pois, juhannus on tulossa!” voisi olla suomalainen kansanviisaus.

Ja sitten on tietysti juhannustaiat. Ah, ne vanhat kunnon temput, joilla sinkut yrittävät saada pilkahduksen tulevasta rakkaudestaan. Yksi klassikko on seitsemän kukan kerääminen ja tyynyn alle laittaminen. Jos uneksit tulevasta puolisostasi, onni potkaisee. Jos et, no, ainakin sinulla on mukavan tuoksuinen tyyny. Näin nykyajassa, Tinderin aikakaudella, tämä tuntuu ehkä hieman vanhanaikaiselta. “Hei, matchasitko jonkun kanssa?” “Ei, mutta näin unta naapurin Maijasta seitsemän kukkaa tyynyn alla!”

Ja mitä olisi juhannus ilman saunaa? Se on suomalaisen juhannuksen ydin. Astu sisään kuumaan huoneeseen, heitä vettä kiukaalle ja nauti siitä, että hiki virtaa kuin kosken kuohu. Onko siinä mitään järkeä? Totta kai! Onhan se paras tapa puhdistaa keho ja mieli, ja samalla voi vaihtaa kuulumiset naapurin Pentin kanssa, joka aina heittää liikaa löylyä.

Nykyajassa juhannus on myös sosiaalisen median juhlaa. Ennen vanhaan ihmiset kertoivat juhannustarinoitaan kasvotusten, mutta nyt jokainen juhannustaiasta tehty epäonnistuminen ja jokainen palanut makkara päätyy Instagramiin. “Katso, kuinka kauniisti kokko palaa!” “Katso, kuinka kauniisti kokko poltti mökin!”

Ei unohdeta ruokaa. Mikään ei voita perinteistä juhannusateriaa: uusia perunoita, silliä, grillimakkaraa ja ehkä hieman liikaa keskiolutta. Ruokailu tapahtuu ulkona, säästä riippumatta. Jos sataa, no, sitten syödään sateenvarjon alla. Eihän pieni sade ole koskaan suomalaista pysäyttänyt!

Lopuksi, juhannuksen merkitys nykyajassa? Se on hetki, jolloin suomalaiset kokoontuvat yhteen, unohtavat arjen kiireet ja nauttivat keskikesän juhlasta. Se on aikaa, jolloin voi nauraa, laulaa, saunoa ja ehkä vähän taikoakin. Ja vaikka perinteet saattavat tuntua vanhanaikaisilta, ne tuovat meidät yhteen ja muistuttavat meitä siitä, miksi rakastamme tätä pohjoista maata.

Kippis ja hyvää juhannusta kaikille!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:25:38