Etusivu > Suomen kansalliseläinten merkitys kulttuurissamme

#Suomi #kulttuuri #kansalliseläimet #identiteetti #luonto

07.06.2024 18:40

Suomen kansalliseläinten merkitys kulttuurissamme

#Suomi #kulttuuri #kansalliseläimet #identiteetti #luonto
Lukuaika: 2 minuuttia

Suomen kansalliseläimet ovat kuin suomalaiset itse: sitkeitä, omalaatuisia ja hieman eristäytyneitä. Mikäpä olisikaan parempi tapa sukeltaa syvälle kansalliseen identiteettiimme kuin tarkastella näitä eläimiä, jotka edustavat meitä paremmin kuin 10 euron saunasetti?

Aloitetaan karhusta, tuosta metsien kuninkaasta ja suomalaisen sielun peilistä. Karhu ei turhaan ole saanut lempinimeään “metsän kuningas”, sillä se on yhtä majesteettinen kuin suomalainen juhannussauna. Kuten suomalaiset, karhutkin pitävät omasta rauhastaan ja tulevat yleisön eteen vain silloin, kun on pakko. Eikä karhu pelkää talven kylmyyttä – sehän vain ottaa nokoset ja odottaa kevättä. Mikä suomalainen ei tunnista itseään tässä? Talviuni voisi hyvin olla suomalainen kansanperinne, jos se ei jo olisi.

Sitten on tietenkin joutsen, tuo elegantti ja ylvästä käyttäytymistä edustava vesilintu. Joutsen on Suomen kansallislintu, ja siitä on tullut symboli kauneudelle ja puhtaudelle. Kun suomalainen katsoo peiliin huhtikuisena aamuna, hän näkee siellä valitettavasti enemmän “ennen” kuin “jälkeen” -kuvan. Mutta eikö olekin hienoa, että meillä on jotain, johon voimme pyrkiä? Joutsenet myös pysyvät yhdessä elämänsä loppuun asti – aivan kuten suomalaiset pariskunnat, jotka ovat naimisissa niin kauan, että he voivat lopulta kävellä yhdessä eläkevuosien auringonlaskuun. Tai ainakin lähimpään S-Marketiin.

Pöllö on toinen mielenkiintoinen tapaus. Kyllä, se on viisas eläin, mutta se muistuttaa myös suomalaisista keskiyön keskusteluista. Mistä muualta löytyisi yhtä paljon viisautta ja syvällisiä ajatuksia kuin suomalaisesta kesämökistä kello kolme aamuyöllä? Pöllöt ovat myös erinomaisia kuuntelijoita, aivan kuten suomalaiset – kunhan olet valmis odottamaan, että he saavat sen “no joo” -vastauksen ulos suustaan.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, puhutaan hieman ahmasta. Ahma on todellinen luonnon sitkeyden ja periksiantamattomuuden symboli. Se on pieni, mutta sitä ei kannata aliarvioida – aivan kuten suomalainen sisu. Ahma ei pelkää ottaa vastaan isompia haasteita, ja se muistuttaa meitä siitä, että vaikka olisimme pieni kansakunta, meillä on voimaa ja rohkeutta vaikka muille jakaa. Ahma on kuin suomalainen, joka kohtaa talven ensimmäiset pakkaset: vähän muristen, mutta silti eteenpäin menevin askelin.

Näiden eläinten kautta voimme ymmärtää jotain hyvin olennaista itsestämme ja kulttuuristamme. Ne eivät ole vain kuvia oppikirjoissa tai kansallispuvussa heiluvia lippuja, vaan ne ovat osa meitä itseämme. Jokaisessa suomalaisessa asuu pieni karhu, joutsen, pöllö ja ahma – ja toivottavasti myös ripaus huumoria.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:09:10