Etusivu > Suomen kansallispuistojen luonto ja eläimistö. #luonto #eläimet #kansallispuisto #Suomi #retkeily

2024/06/07 12:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele, että olet keskellä Suomen kansallispuistoa, ja ympärilläsi on niin paljon luontoa ja eläimiä, että tuntuu kuin olisit astunut suoraan luontodokumentin kulisseihin. Ja hei, se on Suomen luonto – ei mitä tahansa luontoa, vaan sellainen, jossa karhukin saattaa tulla tarkistamaan, onko sinun eväät paremmat kuin naapurin.

Aloitetaanpa vaikka Kolin kansallispuistosta. Kolilla on sellaiset näkymät, että jopa Instagram jää kakkoseksi. Siellä voi ihailla vaaramaisemia, jotka saavat sinut unohtamaan kaikki ne kerrat, kun eksyit Ikean huonekalukaupassa. Ja jos olet onnekas, saatat kohdata metsässä hirven. Se on vähän kuin törmäisi julkkikseen, mutta ilman selfie-mahdollisuutta. Hirvi tosin ei jaa nimmareita, mutta se saattaa jakaa pienen hetken kanssasi, jos olet hiljaa ja kunnioittava.

Seuraavaksi siirrytään Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Siellä on niin puhdasta, että voit melkein nähdä, miten luonto kiillottaa itseään. Ja siellä asuu poroja! Poro on vähän kuin pohjoisen oma lemmikki, joka ei tarvitse talutushihnaa. Joskus paikalliset porot voivat olla niin rentoja, että ne näyttävät siltä kuin olisivat juuri tulleet joogatunnilta. “Namaste, matkailija,” tuntuu poro sanovan, kun se kävelee ohitsesi sulavasti kuin catwalkilla.

Jos puhutaan eläimistä, niin olisi rikollista unohtaa karhut. Karhut ovat Suomen metsien kuninkaita, ja heillä on sellainen karisma, että jopa Leonardo DiCaprio joutui antautumaan yhdelle. Karhut ovat mestareita pysymään piilossa, mutta jos onnistut näkemään yhden, muista: älä yritä haastaa sitä saunomiskilpailuun. Karhu on mestari myös siinä.

Sitten on Nuuksio, joka on kuin Helsingin oma takapiha – mutta rauhallisempi. Nuuksiossa voi kohdata liito-oravia, jotka ovat kuin metsän omia supermalleja, lentäen puusta toiseen kuin pienet siivekkäät ihmeet. Ja tietenkin, siellä on järviä, jotka ovat niin kirkkaita, että voit nähdä oman heijastuksesi – ja ehkä jopa huomata, että hiuksesi ovat tänään yllättävän hyvin.

Lopuksi, mennään vielä vähän etelään ja käydään Repoveden kansallispuistossa. Siellä on riippusiltoja, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi Indiana Jonesiksi – ainakin siihen asti, kunnes muistat, ettei sinulla ole mukana edes kompassia. Ja kun istut nuotiolla paahtamassa makkaraa, voit kuvitella, että olet ainoa ihminen koko maailmassa… kunnes kuulet jonkun toisen retkeilijän huudon: “Kuka vei minun sinapini?”

Suomen kansallispuistot ovat täynnä yllätyksiä ja seikkailuja, ja niiden luonto ja eläimistö tarjoavat jokaiselle jotakin – olit sitten kokenut eränkävijä tai ensimmäistä kertaa metsässä. Joten pakkaa reppusi, laita hyvät kengät jalkaan ja lähde nauttimaan Suomen luonnosta. Ja muista – luonnossa nauretaan parhaiten!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:30:32