Etusivu > Suomen kansallispuistojen luonto ja eläimistö.
#luonto #kansallispuistot #eläimistö #Suomi #retkeily

2024/06/07 18:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvitelkaa tilanne: Olette keskellä suomalaista kansallispuistoa, ympärillänne aivan uskomattoman kaunis luonto ja taustalla soivat lintujen sinfoniat. Ajattelet, että tämä on kuin suoraan postikortista – paitsi että postikortti ei yleensä vaadi 10 kilometrin vaellusta ja hyttysparven läpi rämpimistä.

Suomen kansallispuistot tarjoavat upeita elämyksiä, mutta samalla ne voivat olla kuin luonnon oma stand-up-show. Kuten esimerkiksi kun kohtaat ensimmäisen kerran hirven. Hirvellä on sellainen katse, että se on joko juuri herännyt tai unohtanut, minne se parkkeerasi autonsa. Hirvi on kuin metsän oma koomikko, joka ei tarvitse vitsejä – sen ulkonäkö hoitaa homman.

Entä sitten suomalainen karhu? Karhu on kuin metsän oma rokkitähti, joka vetäytyy talveksi luolaansa lepäämään keikkaputken jälkeen. Ja jos satut näkemään karhun luonnossa, sydämesi lyö muutaman ylimääräisen iskun. Se on kuin olisit tavannut julkkiksen – paitsi että tämä julkkis voi syödä sinut aamupalaksi. Mutta älä huoli, karhut yleensä pysyvät omissa oloissaan, ellei niille tarjota buffet-pöytää.

Sitten on tietysti suomalaiset metsän pienet ihmeet, kuten oravat. Orava on kuin taskuparkkeerauksen mestari, joka kätkee pähkinänsä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Kuka tietää, ehkäpä ne joskus löytävät unohtuneen pähkinänsä ja ajattelevat: “Hei, ilmainen lounas!”

Ja mikä olisi suomalainen metsä ilman lintuja? Linnut ovat luonnon stand-up-koomikoita, jotka herättävät sinut aikaisin aamulla laulamalla suoraan makuupussisi yläpuolella. Niiden laulut kuulostavat välillä siltä, kuin ne yrittäisivät imitoida toisiaan, mutta lopputulos on kuitenkin kauniin sekava konsertti.

Kansallispuistoissa vaeltaessa saatat myös kohdata ketun. Ketut ovat kuin metsästään karanneita viiksiniekkakoomikoita, jotka hiipivät hiljaa ympäriinsä ja varastavat eväitäsi, jos et ole tarkkana. Ja uskokaa pois, ketun näkeminen on aina yhtä ihastuttavaa, vaikka se yrittäisi pihistää viimeisen makkarasi.

Suomen kansallispuistojen luonto ja eläimistö tarjoavat siis paitsi rauhaa ja kauneutta, myös ripauksen huumoria ja jännitystä. Jokainen retki on kuin uusi komediaspektaakkeli, jossa luonto ja eläimet ovat pääosissa. Ja paras osa? Sinä saat olla yleisössä nauttimassa tästä luonnon omasta stand-up-show’sta, ilman lipunmyyntiä tai paikkavarauksia. Joten pakkaa reppusi, vedä vaelluskengät jalkaan ja valmistaudu nauramaan – tai ainakin hymyilemään – läpi Suomen kauniiden kansallispuistojen!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:28:23