Etusivu > Suomen kansanperinteen kiehtovimmat tarinat ja uskomukset #kansanperinne #suomi #tarinat #uskomukset

2024/06/07 14:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomen kansanperinteen kiehtovimmat tarinat ja uskomukset

Onko sinulle koskaan kerrottu tarinaa siitä, kuinka suomalaiset aikoinaan saivat kesäyön aurinkonsa? No, se meni jotenkin näin: oli kerran eräs sitkeä suomalainen nimeltään Antti, joka päätti, että yöt ovat aivan liian pitkiä ja pimeitä. Niinpä hän kiipesi korkeimmalle mäelle, heilautti kirvestään kohti taivasta ja huusi: “Aurinko, tule takaisin tai muuten!” Aurinko, peläten Antin uhkaa, päätti jäädä taivaalle koko yöksi – ja näin syntyi yötön yö.

Suomalaisten tarinoissa on yllättävän paljon kirveitä. Ehkäpä se johtuu siitä, että suomalainen kirvesmies voi tehdä mitä tahansa kirveellä – paitsi ehkä keittää kahvia, mutta siitäkin on kiistelty.

Erään toisen legendan mukaan suomalaiset oppivat saunomisen taidon karhulta. Kyllä, karhulta! Muinaiset suomalaiset huomasivat karhun pyörivän lumessa ja sitten rentoutuvan savupiipun lämmössä. “Jos karhu voi tehdä sen, niin miksemme mekin?” Ja näin syntyi sauna. Onneksi suomalaiset päättivät jättää lumessa kierimisen vähemmälle; se oli karhun juttu.

Sitten on tietysti tarina Hiisistä – nuo ilkikuriset metsänhenget, jotka piilottavat metsämiehen saappaat ja vaihtavat hänen kompassinsa suuntaa. Hiidet ovat kuin suomalaisen metsän stand-up-koomikot, aina valmiina pilailemaan. Mutta älä huoli, jos eksyt metsään ja tunnet Hiisien läsnäolon, heidän vitsinsä ovat yleensä harmittomia – toisin kuin ne hirvikärpäset, jotka ovat kuin Suomen luonnon oma “practical joke”.

Ja kuka voisi unohtaa tarinan Väinämöisestä, tuosta kaikkien aikojen monitaiturista, joka lauloi maailmat ja järvet paikoilleen? Hän oli kuin muinainen suomalainen rokkitähti, joka sai kaikki kuuntelemaan – kirjaimellisesti. Väinämöisen laulut olivat niin voimakkaita, että jopa kivet ja puut alkoivat tanssia. Mielikuvittele, jos Väinämöinen eläisi tänään: hänellä olisi varmasti oma YouTube-kanava ja miljoonia seuraajia.

Lopuksi, on hyvä muistaa, että suomalaiset ovat aina osanneet arvostaa hyvää tarinaa ja nauraa yhdessä. Joten seuraavan kerran, kun istut nuotion äärellä tai saunan lauteilla, muista kertoa jokin näistä vanhoista tarinoista – tai keksi oma! Suomessa tarinankerronta on yhtä vanha kuin itse metsät, ja yhtä ikuinen kuin kaamosaika.

Ja jos et satu muistamaan tarinoita, voit aina kertoa, kuinka suomalaiset keksivät kirveen, saunan ja keskiyön auringon – ja kuinka Väinämöinen laulaa heidät uneen. Se on tarina, joka naurattaa aina.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 10:41:18