Etusivu > Suomen kansanperinteen tarinat ja legendat

#kansanperinne #legendat #suomi #tarinat #kulttuuri

2024/06/07 19:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaiset ovat aina osanneet kertoa tarinoita, jotka saavat naurun kuplimaan ja silmät pyörimään kuin Väinämöisen kalevalaisessa kanteleessa. Ota nyt vaikka tämä: kerran muinoin oli ukko nimeltään Väinämöinen, joka oli niin vanha, että hänen syntymätodistuksensa oli kaiverrettu kivitauluun. Ukko oli aikansa rocktähti, ainoa ero siihen, että hän soitti kannelta eikä sähkökitaraa. Mutta hei, kuka kaipaa sähkökitaran särösoundia, kun kanteleella voi hurmata haltijat ja herättää kuolleetkin eloon? No, ainakin melkein.

Ja entäpä sitten Lemminkäinen, tuo Suomen oma Don Juan, joka ei suinkaan valloittanut naisia kukkakimpuilla tai suklaarasiolla, vaan terävällä miekalla ja vielä terävämmällä kielellä. Hänestä kerrotaan, että hänen huulensa olivat niin samettiset, että jopa Muumeilla olisi ollut vaikeuksia vastustaa niitä, mikäli he olisivat olleet olemassa jo silloin. Kerran tämä hurmuri päätti lähteä Tuonelaan, kuolleiden valtakuntaan, ja palasi sieltä takaisin aivan kuin olisi käynyt vain lähimarketissa. “Ei se ollut kummoinen paikka,” hän tuumasi, “ei edes saunan löylyt olleet kohdillaan.”

Ei voi puhua suomalaisista kansantaruista ilman, että mainitaan Sampo, tuo ihmeellinen mylly, joka jauhoi mitä tahansa, mitä sitä pyydettiin. Se oli vähän kuin vanhan kansan versio nettikaupasta, mutta ilman toimituskuluja. Kuvittele, että voisit tilata sieltä mitä tahansa – kultaa, hopeaa, maanviljelysmaan satoa tai vaikka maailman parhaat karjalanpiirakat. Kuulostaa täydelliseltä, kunnes se tietenkin varastettiin. Niin, aina löytyy joku, joka haluaa pölliä sun tavarat, oli se sitten 1000-luvulla tai nykyään.

Ja mikä onkaan suomalaisempaa kuin sauna? Tarinoiden mukaan ensimmäiset saunat rakennettiin jo kivikaudella, ja ne olivat niin kuumia, että jopa tulenliekit olisivat hikoilleet. Näissä tarinoissa saunatontut ovat myös mukana – pieniä, parrakkaita olentoja, jotka pitivät huolen siitä, että löylyt olivat aina kohdillaan ja että kukaan ei heittänyt vettä kiukaalle liikaa kerralla. Nykyaikana meillä on saunakiukaat ja lämpömittarit, mutta silloin tontut olivat se “älykäs teknologia.”

Suomalaisten tarinat ja legendat ovat täynnä huumoria, viisautta ja vähän hulluutta. Ne ovat kuin vanhan kansan stand-up-komiikkaa, joka saa meidät nauramaan ja ihmettelemään samalla kertaa. Joten seuraavan kerran kun istut nuotion ääressä tai saunan lauteilla, muista kertoa tarina Väinämöisestä, Lemminkäisestä tai Samposta. Ja muista käyttää kanteletta – se on paljon viileämpi kuin sähkökitara.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:11:47