Etusivu > Suomen kesän yötön yö ja sen vaikutus ihmismieleen

#Suomi #kesä #yötönyö #psykologia #luonto #unettomuus

2024/06/07 11:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Aika ottaa aurinkolasit pois naamalta ja laittaa ne takaisin kaappiin odottamaan seuraavaa kesää, mutta ennen kuin teemme niin, puhutaanpa hetki siitä Suomen kesän yöttömästä yöstä. Se on ilmiö, joka saa meidät tuntemaan itsemme superihmisiksi, mutta myös hieman hullunkurisiksi.

Kuvittele tilanne: Kello on kolme aamuyöllä, ja aurinko hymyilee sinulle taivaalta kuin se olisi juuri voittanut lotossa. Aivot yrittävät epätoivoisesti ymmärtää, miksi ne eivät ole saaneet unta moneen tuntiin, ja miksi naapurin Matti leikkaa nurmikkoaan pelkissä alushousuissa. Ei, tämä ei ole päiväunien aiheuttama harhakuva vaan totisinta totta Suomen kesässä.

Yöttömällä yöllä on ihmeellinen vaikutus ihmismieleen. Ensinnäkin, se saa meidät unohtamaan, mikä vuorokaudenaika on. Tarkoitan, kuka voisi vastustaa auringonlaskun katsomista kello 23:59 ja auringonnousua minuutti sen jälkeen? Toiseksi, se aiheuttaa kummallisia käytösmalleja. Esimerkiksi, jos joku ehdottaa yöllistä uintireissua, ajattelet “Miksi ei?” vaikka tiedät, että järvivesi on todennäköisesti hyytävämpää kuin anopin kylmä katse.

Ja sitten on tämä: Yöttömän yön aikana ihmiset saattavat kehittää uusia harrastuksia, kuten yöllistä marjastusta tai kalastusta. Yleensä normaalit ihmiset nukkuvat yöllä, mutta ei kesä-Suomessa. Ei, täällä me heilutamme marjakoreja ja virvelivapoja kuin olisimme osallistumassa johonkin eksoottiseen olympialajiin.

Mutta kaikki ei ole pelkkää iloa ja valoa. Yöttömän yön vaikutus ihmismieleen voi olla kova pala purtavaksi. Unettomuus voi aiheuttaa outoja unia, ja ei, en puhu siitä unesta, jossa ajat polkupyörää peltomaisemassa paavin kanssa. Puhun niistä unista, joissa yrität nukkua mutta et löydä pimennysverhoja mistään. Auringonvalo tulvii huoneeseen kuin se olisi saanut kutsun bileisiin, ja sinä olet ainoa, joka ei halua juhlia.

Ja mikä parasta, kun kerrot kavereillesi ulkomailla tästä ilmiöstä, he katsovat sinua kuin olisit juuri kertonut heille, että joulupukki on oikeasti kotoisin Suomesta. “Mitä? Aurinko paistaa yölläkin? Oletteko te kaikki vampyyrejä?” Yritä siinä sitten selittää, että ei, emme ole vampyyrejä, olemme vain suomalaisia.

Joten, rakkaat lukijat, kun seuraavan kerran mietitte, miksi suomalaiset ovat hieman omalaatuisia, muistakaa tämä: Meillä on yötön yö. Se ei pelkästään vaikuta unensaantiimme, vaan myös siihen, kuinka näemme maailman. Tai ainakin siihen, kuinka näemme sen keskellä yötä aurinkolasit päässä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:21:19