Etusivu > Suomen luonnon uskomattomat eläin- ja kasvilajit #luonto #eläimet #kasvit #Suomi #biodiversiteetti #luonnonkauneus

2024/06/07 16:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen luonto on kuin Suomen kansanluonne – täynnä yllätyksiä ja huumoria. Puhutaanpa vaikka siitä söpöstä karhusta, joka herää talviuniltaan ja on yhtä kärttyinen kuin suomalainen, joka huomaa aamukahvin olevan lopussa. Tai siitä hetkestä, kun hirvi päättää ylittää tien juuri, kun olet ajamassa 60 km/h nopeudella – aivan kuin se haluaisi vain tervehtiä sinua ja toivottaa hyvää matkaa!

Ja kettu, tuo punaturkkinen veijari, joka hiipii pimeässä metsässä. Se on kuin suomalainen naapuri, joka tietää kaiken, mutta ei kerro mitään. Sillä on aina jotain juonittelua meneillään, mutta ei huolta – se on harmiton, kunhan et jätä grillimakkaroita valvomatta.

Entäpä sitten Suomen kasvit! Järvimaisemien keskellä kasvava koivu, kansallispuumme, on kuin suomalainen juhannuksena: seisoo suorassa, mutta on kuitenkin vähän kallellaan. Ja mikä ihme tuo mesimarja onkaan! Pieni ja hieman ujo, mutta kun sen löytää, se on kuin löytäisi kultaa Lapin tuntureilta – harvinaista herkkua.

Suomen metsiä koristaa myös mustikka, joka on kuin suomalainen mummo: pieni, mutta täynnä energiaa ja vitamiineja. Ja jos puhutaan sienistä, niin kantarelli on kuin suomalainen lottovoitto – harvinainen, mutta kun sen löytää, siitä riittää iloa pitkäksi aikaa. Tosin, vältä niitä punaisia kärpässieniä – ne ovat kuin huonoja vitsejä, ne eivät koskaan pääty hyvin.

Vielä täytyy mainita tuo mahtava joutsen, Suomen kansallislintu. Se lipuu järvellä yhtä ylväänä kuin suomalainen saunassa – rauhallisena ja omassa elementissään. Kaikki kunnia sille, mutta älä unohda lokkeja – ne ovat kuin suomalaiset mökkinaapurit, aina valmiina pölähtämään paikalle, kun sinulla on eväät esillä.

Lopuksi, Suomen luonnon monimuotoisuus on kuin suomalainen itse – vähän erikoinen, mutta ehdottomasti rakastettava. Se on täynnä pieniä ihmeitä, jotka saavat sinut hymyilemään ja arvostamaan tätä pohjoista paratiisia. Joten seuraavan kerran kun astut metsään tai järven rannalle, muista, että nauru ja yllätykset odottavat sinua jokaisen puun takana ja jokaisen kiven alla.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:35:50