Etusivu > Suomen luonnonpuistot ja niiden monimuotoinen kasvisto
#Suomi #luonto #kasvit #luonnonpuistot #monimuotoisuus

2024/06/07 20:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Hei kaikki luonnonystävät ja satunnaiset marjastajat! Tänään sukelletaan syvälle Suomen luonnonpuistojen vehreään ja monimuotoiseen kasvistoon – ja hei, älkää huoliko, metsänkävyt eivät pure! Paitsi ehkä satunnaiset hyttyset, mutta nekin vain, jos erehdyit suihkimaan itseesi hajuvettä.

Aloitetaanpa vaikka Nuuksion kansallispuistosta, joka on aivan Helsingin kupeessa. Täällä voi bongata niin monenlaisia kasveja, että kasviharrastajan pää menee pyörälle kuin heinäsirkalla diskossa. Nuuksion metsät ovat kuin kasvitieteellinen buffet-pöytä: mustikkaa, puolukkaa, kanervaa ja jos oikein tarkasti katsoo, saattaa löytää jopa harvinaisemman kämmekän. Jos et löydä, ei huolta – aina voi teeskennellä nähneensä ja kukaan ei kyseenalaista.

Seuraavaksi matkaamme Oulangan kansallispuistoon. Tämä paikka on niin täynnä kasvilajeja, että jopa kasvitieteilijät saavat täällä stressirypyt otsaansa. Oulangan ylpeys on ehdottomasti kämmekkäkasvit, joista tunnetuin lienee neidonkenkä. Kyllä, kuulit oikein – kasvitkin voivat olla muodin edelläkävijöitä!

Ja mitäpä olisi Suomi ilman Lapin tuntureita? Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia ja kasvillisuutta, joka on sopeutunut elämään olosuhteissa, joissa ihmisetkin miettivät kahdesti ennen ulos astumista. Täällä voi törmätä vaikkapa jääleinikkiin. Jääleinikki on niin kova tyyppi, että kasvaa paikassa, jossa jääkarhukin saattaisi miettiä pitkähihaisen ostamista.

Mutta älkäämme unohtako saaristoamme! Saaristomeren kansallispuisto on kuin Suomen kasviston oma pieni Ibiza. Täällä on kaikkea: suolakkia, rantakukkia ja jos oikein tarkasti katsoo, saattaa nähdä merisaunion – kasvin, joka on niin harvinainen, että se on melkein kuin luonnon oma yksisarvinen. Eikä tarvitse edes merirosvon karttaa löytääkseen sen!

Lopuksi palataan vielä Etelä-Suomeen ja Repoveden kansallispuistoon. Tämä paikka on niin vehreä, että jos vihreän eri sävyt olisivat valuuttaa, olisimme kaikki miljonäärejä. Repoveden metsissä kasvaa kaikkea mahdollista, ja erityisesti saniaiset ja sammalet ovat täällä kuin kotonaan. Ne ovat kuin luonnon omat viherpeukalot, jotka pitävät paikat tip-top kunnossa.

Joten seuraavan kerran kun suuntaat Suomen kansallispuistoihin, muista: kasvisto on monimuotoinen ja aina valmis yllättämään. Ja jos joku kysyy, mitä kasveja näit, voit aina vastata: “Kaikenlaista vihreää!” Se on aina turvallinen vastaus. Pidä hauskaa luonnossa – ja muista, älä syö mitään, jos et ole varma, onko se salaatti vai myrkkykasvi.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 10:39:33