Etusivu > #SuomenLuonto #Kansallispuistot #Eläimistö #Kasvisto #Monimuotoisuus

07.06.2024 22:14

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen luonto on kuin lapsuuden karkkikauppa: täynnä yllätyksiä, värikkyyttä ja vähän pelottavia kokemuksia, kuten se yksi kerta, kun näit hirven ensimmäistä kertaa ja mietit, että onko tämä nyt se kuuluisa suomalainen yksisarvinen.

Kansallispuistojen merkitys on kuin mummon aamupuuro – ne ovat täynnä energiaa, tukevat kasvua ja joskus niissä on piilotettuja aarteita, eli mustikoita. Ne tarjoavat meille paikan hengittää ja muistuttavat siitä, että joskus on hyvä pysähtyä ja kuunnella, mitä metsällä on sanottavaa. Tosin, jos metsä alkaa puhua takaisin, kannattaa ehkä tarkistaa, ettei kyseessä ole harhaluulo.

Suomen eläimistö on niin monimuotoista, että se voisi kilpailla tosi-tv-ohjelmassa. Meillä on karhuja, jotka ovat kuin luonnon omia bodyguardeja, ja sitten on niitä pienempiä veijareita, kuten kettuja, jotka näyttävät aina siltä, että ne tietävät jotain, mitä sinä et. Ja jos haluat nähdä todellista draamaa, seuraa muurahaispesää hetken aikaa. Se on kuin katselisi suomalaisen saippuaoopperan uusintaa.

Kasvisto on täällä hieman kuin suomalainen sielu: vahva, sitkeä ja valmis kohtaamaan mitä tahansa. Meillä on mäntyjä, jotka seisovat pystyssä kuin suomalaiset jonossa ja koivuja, jotka keinuvat tuulessa kuin juhannuskoivut tanssilattialla. Ja sitten on ne kauniit kukat, jotka muistuttavat siitä, että joskus pitää vain pysähtyä ja haistaa… no, kukkia.

Monimuotoisuus on luonnon tapa sanoa: “Hei, elämässä on muutakin kuin harmaita sävyjä.” Se on kuin luonnon oma taidegalleria, jossa jokainen pensselin veto on arvokas. Meidän tehtävämme on nauttia siitä ja varmistaa, että tämä näyttely on avoinna myös tuleville sukupolville. Ja muista, että luonnossa on aina parempi nauraa kuin itkeä – vaikka se itku tulisikin siitä, että astut vahingossa muurahaispesään.

Joten seuraavan kerran, kun lähdet metsään, ota mukaasi paitsi eväät, myös ripaus huumoria. Luonto kiittää, ja sinä saat päivän naurut – tai vähintäänkin kivan tarinan kerrottavaksi.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:21:22